latinica  ћирилица
05/10/2019 |  14:42 ⇒ 18:25 | Autor: SRNA

Razgovarali Dodik, Vučić i Orban

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Srbiji sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Srna.
Dodik,Orban, Vučić - Foto: RTRS
Dodik,Orban, VučićFoto: RTRS

Dominantna tema susreta trojice državnika bila je saradnja u regionu i dinamičniji razvoj bilateralnih odnosa Mađarske, Srbije i Republike Srpske.

Poseban naglasak, kako saznaje Srna, stavljen je na mogućnost saradnje u izgradnji energetskih infrastruktrnuh objekata, ali i na to kako bi Republika Srpska i Srbija mogle iskrotistii benefite i pomoć koje pruža Mađarska u okviru projekta "Susjedska pomoć".

Ta vrsta pomoći odnosi se posebno na razvoj farmerske proizvodnje u Srbiji i Republici Srpskoj koja bi bila stimuilisana i kroz nabavku mehanizacije po vrlo povoljnim uslovima.

Razgovarano je o i formiranju srpsko-mađarskog investicionog fonda za podršku malim preduzetnicima u realnom serktoru u Srbiji i Republici Srpskoj.

Dodik, Orban i Vučić razgovarali su i o evropskoj perspektivi ovog regiona, s naglaskom na činjenicu da Mađarska treba predložiti ime novog evropskog komesara za proširenje Evropske unije.