latinica  ћирилица
05/10/2019 |  14:57 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Čubrilović: Praksa jasna, smrtna kazna nikada nije izrečena u Srpskoj

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je Odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa smrtnom kaznom očekivana, jer je svima jasno da član 11. stav 2. Ustava Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali da ponašanje bošnjačkih delegata predstavlja čistu političku hipokriziju.
Nedeljko Čubrilović (Foto:vmeste-rf.tv) -
Nedeljko Čubrilović (Foto:vmeste-rf.tv)

- U pogledu same materije ovdje ništa nije sporno. Narodna skupština Republike Srpske je još 2007. godine pokrenula proceduru usvajanja amandmana kojima bi se izbrisao iz Ustava osporeni član - istakao je Čubrilović.

Čubrilović je istakao da smrtna kazna u Republici Srpskoj od njenog nastanka nije nikome izrečena, tako da je u tom pogledu praksa jasna.

- Međutim, zbog ponašanja Kluba Bošnjaka, koji su glasali protiv amandamana na Ustav u Vijeću naroda, ovo usklađivanje faktičkog i normativnog je sve do sad onemogućeno. U tom pogledu, obraćanje Bošnjaka Ustavnom sudu BiH nije ništa do čista politička hipokrizija - naveo je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je ocijenio da ovakvo postupanje Kluba Bošnjaka pokazuje samo da je Vijeće naroda postalo prepreka na putu ostvarenja načala zakonitosti i ustavnosti u Republici Srpskoj.

- Da nije ovakvog Vijeća naroda ne bismo imali ovih problema. Ustav Republike Srpske bi bio u potpunosti usklađen sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a time bi još prije više od 10 godina bili obezbijeđeni najviši standardi zaštite ljudskih prava u Republici Srpskoj - naglasio je on.

Predsjednik Parlamenta Srpske je naveo da ovakvo obraćanje Ustavnom sudu BiH Kluba Bošnjaka nikako nije bilo potrebno, jer je Sud sada konstatovao samo ono što se već odavno zna, još kad su prije više od 10 godina bili pripremljeni amandamani na Ustav.

- Bošnjaci se od samog pokretanja ovog pitanja pred Ustavnim sudom BiH žele predstaviti kao politički element koji nudi, bez ikakvog legitimiteta, rješenje problema u Republici Srpskoj. S druge strane, upiru prstom na institucije Republike Srpske i Srbe kao narod koji do danas nije izbacio smrtnu kaznu iz Ustava. U svakom slučaju hoće da ispadnemo loši momci, jer nismo ispunili obaveze iz EKLjP. Ovo je upravo politička hipokrizija koja je prisutna - zaključio je Čubrilović.