latinica  ћирилица
05/10/2019 |  16:31 | Autor: SRNA

"Sarajevo vrši političku agresiju nad građanima Srpske"

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Sarajevo vrši političku agresiju nad građanima Republike Srpske time što sprečava formiranje vlasti na nivou BiH, ali i da sa mržnjom gleda Srbiju i njenu politiku.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Cvijanovićeva smatra da je Sarajevo previše skučeno svojom mržnjom, pričom o nekim agresorima, ali da su u stvari oni politički agresori.

- Oni nas ovdje drže u blokadi, vrše političku agresiju nad građanima Republike Srpske time što sprečavaju da se formira vlast i da budu kredibilni - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala i da postoje problemi u odnosima BiH i Srbije, te da BiH ima svoja opterećenja, jer iz Sarajeva sa mržnjom gledaju i Srbiju i njenu politiku.

- To su neki tereti koje nosimo iz prošlosti, ali i dalje vjerujem da postoji mjesto za saradnju, da se mogu realizovati brojni infrastrukturni projekti. Nije nama uvijek potreban neko treći, kao Turska kada je u pitanju auto-put - rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da su na obje strane zreli i dovoljno pametni da treba sami da vide na koji način da realizuju projekte, kao i da se stavi na raspolaganje ogroman hidropotencijal u Podrinju i vidi kako od toga građani dvije zemlje mogu da žive i šta je to što se ekonomski može unaprijediti.

Cvijanovićeva je navela da se određeni politički problemi mogu javiti onda kada se njeguje političko nerazumijevanje umjesto razumijevanja.

- Svjesna sam činjenice da Srbija pruža ruku prijateljstva svim zemaljama u regiji, uključujući i BiH. Naravno u okviru toga ima emotivniji i bliži odnos sa Republikom Srpskom, ali smatram da to ne treba da bude problem, čak mislim da su to stvari iz koje bi mogle neke blagodeti i koristi da proisteknu za sve građane BiH - rekla je Cvijanovićeva.