latinica  ћирилица
05/10/2019 |  17:26 ⇒ 17:29 | Autor: SRNA

Ivancov: Duhovni centar u Ritešiću simbol prijateljstva

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je Srpsko-ruski duhovni centar i Manastir Svete Matrone Moskovske u dobojskom naselju Ritešić još jedan od simbola prijateljstva koji veže ruski i srpski narod.
Ivancov: Srpsko-ruski centar - Foto: RTRS
Ivancov: Srpsko-ruski centarFoto: RTRS

- U posljednje vrijeme moje kolege pričaju o uticaju Rusije, a ja mislim da današnji događaj potvrđuje da nije u pitanju uticaj, već prijateljstvo - rekao je Ivancov novinarima.

Ambasador Ivacov zahvalio se na realizaciji ovog projekta rukovodstvu Republike Srpske i predsjedniku Željki Cvijanović, Gradskoj upravi Doboja, Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju, te predsjedniku Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoranu Gajiću.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić zahvalio se predsjedniku Republike Srspke Željki Cvijanović i Ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu što su uveličali današnju svečanost u Ritešiću.

On je naveo da je Manastir Svete Matrone Moskovske prvi ruski manastir u ovoj lokalnoj zajednici.

- Ovo je malo selo, ali svi znamo da ima tri pravoslavne crkve - rekao je Јerinić, koji očekuje da će nakon izgradnje Srpsko-ruskog duhovnog centra, ali i zbog Manastira Svete Matrone Moskovske, Ritešić i Republika Srpska biti mjesto gdje će ljudi rado dolaziti.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić zahvalio se ljudima dobre volje koji su izdvojili sredstva za nastavak izgradnje kompleksa, zbog čega je danas i organizovana humanitarna manifestacija za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra.

Osim predsjednik Republike Srpske i ruskog ambasadora u BiH, današnjoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Ambasade Rumunije u BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, delegati u Vijeću naroda Republike Srpske, predstavnici lokalne vlasti i drugi.

Od 2009. godine na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića u Ritešiću se realizuje projekt izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela.

Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

U okviru ruskog etno-sela 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.