latinica  ћирилица
06/10/2019 |  08:39 ⇒ 11:43 | Autor: sputniknews.com

Policija na KiM pohapsila novinare iz Beograda zbog privjeska (FOTO)

Novinarska ekipa RTS-a krenula je u petak u Gračanicu preko Јužne Mitrovice, ali čim su prešli Ibar počela je drama dostojna špijunskih trilera. U svjedočenju za Sputnjik, oni prepričavaju događaje koje će još dugo pamtiti.
Policija na KiM pohapsila novinare iz Beograda (foto:© Sputnik) -
Policija na KiM pohapsila novinare iz Beograda (foto:© Sputnik)

Novinare je zaustavio crni be-em-ve iz kojeg su izašli muškarci u civilu. Nekoliko minuta kasnije, muški članovi novinarske ekipe iz Beograda stajali su sa nogama i rukama raširenim na automobilu, a njihove koleginice su uplašeno pratile cijelu dramatičnu situaciju.

Stvari su djelovale veoma opasno, jer sve je izgledalo kao otmica.

Ubrzo se ispostavilo da su iz be-em-vea izašli pripadnici obavještajne policije samoproglašenog Kosova, koji su srpske novinare odmah optužili da "rade za Državnu bezbjednost".

Tonac RTS-a Aleksandar Bojović za Sputnjik otkriva kako je pretres njegove torbice doveo do otkrića zbog kog su po opasnu novinarsku ekipu poslati specijalci!

- Policajac je otvorio vrata sa moje strane. Pokušavao je da otvori kasetu koja se nalazila ispred mene, a kada sam je ja otvorio pregledao je dokumenta. U jednom trenutku je, iz njemu znanih razloga, od mene zatražio da izađem iz kola. Јa sam izašao. Pitao me je za koga i gdje radim. Јa sam mu odgovorio, a on me je onda optužio da radim u službi državne bezbjednosti. Tada me je povukao ka njegovom autu, bacio me je na auto i tražio da raširim noge. U jednom trenutku su tražili da skinem torbicu, u nadi da će u njoj naći dokaze da sam u državnoj bezbjednosti Srbije. Skinuo sam torbicu i predao mu je. Našao je moja lična dokumenta i, između ostalog, jedan privjesak mu je privukao pažnju. To je poklon sa jednog snimanja. Na njemu piše "Moskva" i "Rusija". Zaplijenio je taj privjesak i rekao da će po mene doći specijalna jedinica koja će me privesti na informativni razgovor“, priča Bojović.

"Sporni" privjesak (Foto: Sputnik)

Sve ovo iz vozila RTS-a u nevjerici je pratio i ženski dio ekipe. Novinarka Radio Beograda Nataša Aćimović kaže za Sputnjik da joj ni danas nije jasno zašto su zaustavljeni.

Ona otkriva da su ekipi oduzeti i mobilni telefoni, tako da nisu imali nikakav kontakt sa spoljnim svijetom: "Niko nije ni znao gde smo nestali tih šest sati!"

To je posebno teško palo članovima njihovih porodica, koji nisu mogli da stupe u kontakt sa njima.

Otići na Kosovo po zadatku, a onda nestati bez traga i glasa na šest sati ipak je veliki stres.