latinica  ћирилица
06/10/2019 |  09:33 ⇒ 16:22 | Autor: SRNA

Kroz nastavne planove djeci približiti kulturno nasljeđe

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da učenici u Srpskoj, kroz nastavne programe i planove, treba da u što većoj mjeri upoznaju kulturno nasljeđe, tradiciju i istoriju, kako lokalnih zajednica u kojima žive, tako i Republike Srpske u cjelini.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

- Moramo biti odgovorni prema budućim generacijama i prenijeti na njih njegovanje prirodnih i kulturnih bogatstava koje su nam generacije prije nas ostavile u nasljeđe - istakla je Trivićeva.

Ona je navela da će sa tim ciljem republičke ustanove kulture zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom predložiti program od nacionalne važnosti koji bi trebalo da u većem obimu bude uvršten u nastavni plan i program, što je i zacrtano Strategijom razvoja obrazovanja Republike Srpske.

Trivićeva smatra da je učenicima potrebno omogućiti da posjete važna istorijska mjesta, rodne kuće pisaca sa ovih prostora, ali i muzeje, pozorišta, biblioteke kako bi bolje upoznali sredinu u kojoj žive i naučili da čuvaju kulturno nasljeđe.

- Zahvaljujući digitalizaciji, mnoge kulturne sadržaje možemo na zanimljiv način približiti učenicima i na tome će zajedno raditi Ministarstvo, Republički pedagoški zavod i ustanove kulture - rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da sve ove mjere treba da doprinesu unapređenju kvaliteta obrazovanja u okviru stvaranja "nove škole za novo doba".

Direktorka Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da je obaveza svih institucija da obrazuju djecu, ukazuju na dobre primjere i važne istorijske koordinate, te da ih aktivno uključe u proces nastajanja umjetničkog čina.

- Obaveza im je i da podstiču njihovu znatiželju za novim informacijama, usmjeravaju njihovu pažnju na društvene tokove u kojima je istorija temelj formiranja svijesti i samosvijesti nacionalnog bića - rekla je Marinkovićeva.

Ona je napomenula da Dječije pozorište svojim repertoarom već 64 godine istrajava u visoko odgovornoj misiji njegovanja srpskog jezika, ćirilićnog pisma, kvalitetne muzike i književnog nasljeđa, afirmišući zavičajne i nacionalne književne vrijednosti.

Marinkovićeva je kao primjer navela predstave prema tekstovima Branka Ćopića "Orlovi rano lete", "Doživljaji mačka Toše" i "Јeževa kućica", koje su na repertoaru Dječijeg pozorišta, a koje potvrđuju da je školska literatura svojevrsna pozorišna lektira, a teatar učionica više.

- U duhu inicijative Ministarstva, mogu sa zadovoljstvom da kažem da je Dječije pozorište još prošle godine isplaniralo da sa režiserom Јovicom Pavićem postavi djelo Petra Kočića `Kroz mećavu` - rekla je Marinkovićeva.

Ona je dodala da će Dječije pozorište ovom kombinacijom lutkarske i dramske predstave sa elementima filmskog spektakla, napraviti omaž Kočiću, Krajini i Srbima, te srpskom slikarstvu, glumi i pozorištu.

"Cijenim da je Dječije pozorište Republike Srpske i ovim, već prvim `odgovorima` na inicijativu Ministarstva, opravdalo atribute nacionalnog teatra, a nove ideje, svakako, tek slijede", rekla je Marinkvićeva.

Trivićeva je prošle sedmice sa direktorima republičkih ustanova kulture, Republičkog pedagoškog zavoda i Republičkog sekretarijata za vjere razgovarala o prijedlozima usaglašavanja programa rada ustanova kulture sa nastavnim planovima i programima za predmete koji se odnose na jezik, umjetnost i kulturu.