latinica  ћирилица
06/10/2019 |  11:01 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Na njujorškom aerodromu priveden poslanik ruske Dume

Službenici Federalnog istražnog biroa priveli su poslanika ruske Dume Ingu Јumaševu na njujorškom aerodromu radi saslušanja, zbog čega je ruska Ambasada uputila protestnu notu Stejt departmentu.
Aerodrom u Njujorku (foto:atvbl.com) -
Aerodrom u Njujorku (foto:atvbl.com)

Agencija RIA novosti prenosi da je Јumaševa doputovala u SAD da bi učestvovala na forumu "Dijalog fort ros" i da ju je službenik FBI saslušavao sat vremena.

U ruskoj diplomatskoj misiji kažu da su Јumaševoj postavljana "potpuno nejasna, nerazumljiva i neprihvatljiva pitanja".

Agencija podsjeća da dio ruske delegacije, koji je trebalo da učestvuje na zasjedanju Generalne skupštine UN, nije dobio američke vize.

U San Francisku danas počinje forum na kojem bi zvaničnici Rusije i SAD, biznismeni, naučni radnici i predstavnici civilnog društva trebalo da govore o mogućnostima jačanja odnosa dvije zemlje u okviru "Dijaloga fort ros".

Na ovom forumu učestvovaće, između ostalih, ruski Ambasador Anatolij Antonov i bivši guverner Kalifornije DŽeri Braun, a među gostima su i direktor Sberbanke Herman Gref i bivši američki ministar odbrane Vilijem Peri.

Teme o kojima će učesnici govoriti pokrivaju aktuelne rusko-američke odnose, upravljanje krizama, kao i procjenu kako poboljšati komunikaciju i saradnju između dvije zemlje.

Dijalog Fort Ros je nezavisni forum koji se održava od 2012. godine.
Dijalog je dobio ime po utvrđenju koje je bio središte ruskih južnih naselja na prostoru Sjeverne Amerike od 1812. do 1842. godine.