latinica  ћирилица
06/10/2019 |  12:57 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Banjaluka: Besplatni preventivni zdravstveni pregledi (FOTO)

Velika akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda stanovništva Banjaluke, starosti od 18 do 70 godina, počela je danas u naselju Motike.

Akcija se održava pod sloganom "Za tvoje dobro", a u Motikama se provodi u ambulanti porodične medicine.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je riječ o najvećem projektu koji je počeo u njegovom mandatu, jer se, kako se pretpostavlja, odnosi na više od 100.000 ljudi.

Radojičić, koji je prisustvovao početku preventivnih pregleda, objasnio je da se oni vrše da bi se na vrijeme identifikovali rizici ili obolenja, poput kardiovaskularnih i pojedinih malignih oboljenja, koja su trenutno najprisutnija.

On je rekao da je namjera da se do kraja godine zdravstveni preventivni pregledi obave na šest lokacija, te da poslije Motika, slijede mjesne zajednice Česma, Šargovac, Dragočaj, Agino selo i Bočac, a da će se naredne godine nastaviti na drugim lokacijama.

Radojičić je pozvao sugrađane da se odazovu budući da je riječ o besplatnim pregledima, ali i društveno odgovornim kompanijama, jer je potrebno dodatne opreme.

Banjaluka: Besplatni pregledi (Foto: SRNA)

On je zahvalio svim partnerima, među kojima je i Fond zdrastvenog osiguranja Republike Srpske, ali i pojedinim kompanijama koje su donacijama podržale projekat, jer je, kako je pojasnio, potrebno angažovati dosta opreme.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da je akcija pripremana četiri mjeseca i da je angažovan veći broj kadrova, te ukazala na značaj ovih pregleda.

- Veoma često ni građani ni doktori ne mogu spriječiti nastanak bolesti, ali je značajno da se ona otkrije u najranijoj fazi. To nam je cilj u ovim preventivnim pregledima - naglasila je Todorovićeva.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić rekao je da Fond podržava ovu akciju i da se nada da će građani prepoznati ovu značajnu aktivnost, te koristiti prava i na vrijeme obavljati preglede.

On je dodao da će Fond nastojati da i u budućnosti što više podrži primarnu zdravstvenu zaštitu.

Inicijator akcije besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda je grad Banjaluka, koji snosi troškove pregleda, a provodi je Dom zdravlja Banjaluka.