latinica  ћирилица
06/10/2019 |  14:20 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Održana državna komemoracija u Јajincima

U beogradskom naselju Јajinci održana je državna komemoracija posvećena očuvanju dostojanstvenog sjećanja na nekoliko desetina hiljada brutalno ubijenih Srba, Јevreja, Roma, antifašista i pripadnika Narodno- oslobodilačkog pokreta na tom stratištu od 1941. do 1943. godine.
Spomenik - park Јajinci (Foto:qsl.net) -
Spomenik - park Јajinci (Foto:qsl.net)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da se danas u Јajincima sjećaju žrtava nacističkog terora, ali i velikog djela predaka.

- Skoro 80.000 žrtava zatvorenih u logorima na Starom sajmištu i na Banjici i ubijanih u Јajincima govori ne samo o obimu Holokausta koje su Nijemci sproveli, već i o snazi otpora koju su srpski rodoljubi po cijenu života pružali nacističkoj okupaciji - poručio je Đorđević.

Slavko Milanović iz Udruženja logoraša istakao je da generacije koje stasavaju treba da znaju da su fašizam i nacizam veliko zlo koje dijeli ljudi po rasi, naciji i vjeri, prenosi Radio-televizija Srbije.

- To je ideologija koja ne smije da ima budućnost i sljedbenike - rekao je Milanović.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su članovi vlade, predstavnici diplomatskog kora, grada Beograda, Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine, Јevrejske nacionalne zajednice, Udruženja logoraša i SUBNOR-a Srbije.

Spomen-park "Јajinci" podignut je na lokalitetu vojnog strelišta koje su koristile oružane snage Kraljevine Јugoslavije.