latinica  ћирилица
06/10/2019 |  14:32 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Moskva: Kratkovida i opasna politika Vašingtona

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je protest američkoj administraciji u vezi sa privođenjem i saslušanjem poslanika u državnoj Dumi Inge Јumaševe, ocijenivši da je riječ o još jednom neprijateljskom činu protiv Rusije.

- Izražavamo protest u vezi sa postupcima američke administracije protiv Inge Јumaševe, koja je privedena i saslušana na aerodromu u Njujorku u akciji operativaca Federalnog istražnog biroa. Ovo je još jedan neprijateljski čin protiv Rusije i njenih predstavnika, sa jasnim ciljem daljeg pogoršanja odnosa između Rusije i SAD - navodi se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva ističu da vlasti SAD nisu u stanju da kontrolišu svoje vlastite specijalne službe i da ne pokušavaju da normalizuju odnose sa Rusijom.

- Ili američka administracija, nasuprot proklamovanim težnjama, ne želi da normalizuje dijalog sa Moskvom, ili oni nisu u stanju da kontrolišu postupke svojih vlastitih specijalnih službi - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podsjeća da je Јumaševa, kao koordinator parlamentarne grupe državne Dume za odnose sa američkim Kongresom, poslata na forum Fort Ros dijalog, čiji je zadatak da pomaže u jačanju međusobnog razumijevanja i saradnje između naroda Rusije i SAD.

Na američke vlasti je apelovano da razmisle čemu može da vodi sistematska eskalacija tenzija u odnosima sa Rusijom.

- Ovakva politika je kratkovida i opasna - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi TASS.