latinica  ћирилица
06/10/2019 |  15:54 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Kolaps u Bosanskom Grahovu

Kolaps u Bosanskom Grahovu! Zbog smeća koje se mjesecima ne odvozi sa gradskih ulica stanovništvo strahuje od zaraze, a dodatni problem su i svakodnevne nestašice vode u poslijepodnevnim časovima. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je Skupština opštine Bosansko Grahovo usvojila inicijativu za opoziv načelnika Milorada Gligića, koga optužuju da je nemarom prouzrokovao ovakvu situaciju.

Kontejneri danima puni, a stanovništvo strahuje od zaraze – to je slika Bosanskog Grahova.

- Pored kontejnera, kao što se može vidjeti, smeće se odlaže pored i stvara haos. Nekad, ako se nakupi nešto papirnog smeća, zapali se, a ako neko posjeduje traktor, smeće se odvozi gore na smetljište - kaže Zvjezdan Marinković iz Bosanskog Grahova.

Јoš prije dvije godine odlukom Skupštine opštine izvršen je stečaj Komunalnog preduzeća u Bosanskom Grahovu, kako bi u ovoj opštini bilo osnovano novo. Novo preduzeće, međutim, do danas nije osnovano, a glavni "krivac" je načelnik opštine Milorad Gligić, ističe predsjednik lokalne skupštine, Dragan Prpa.

- Јa ne znam iz kojeg razloga to njima odgovara, valjda im odgovara da prave ove ugovore, pa na taj način kupe poene od tih ljudi, umjesto da bude formirano komunalno preduzeće, za čije potrebe smo u budžetu planirali 70.000 KM - navodi Prpa.

Pored problema sa odvozom smeća, stanovnici muku muče i sa vodosnabdjevanjem.

Uprkos izgradnji vodovodnog sistema Gudaja, koji može da snabdijeva 50.000 ljudi, u Bosanskom Grahovu nestašice vode su svakodnevne.

- Već od podne se na višim spratovima i višim kotama grada osjeti nedostatak vode i onda se to postepeno povlači sve do nižih kota. Moj stan je u nižem djelu grada i svakodnevno od pet do šest časova ostajem bez vode - ističe Petar Lovren, Bosansko Grahovo.

Ovo je samo kap u moru problema sa kojima je suočeno Bosansko Grahovo, kategorični su mještani.

Osim nemara, načelniku opštine Miloradu Gligiću na teret se stavlja i izostanak komunikacije sa opštinskim Parlamentom, ali i činjenica da nije bio u Grahovu za vrijeme posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Tako da je Grahovo bilo jedino mjesto koje nije imalo svog predstavnika i svog domaćina, što je ružno i tužno - dodaje Prpa.

Sve ovo su razlozi zbog kojeg je Skupština opštine Bosansko Grahovo pokrenula inicijativu za Gligićev opoziv.

Milorad Gligić nije odgovarao na naše pozive.