latinica  ћирилица
06/10/2019 |  16:19 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Svaki Srbin da se raduje što mu je otadžbina sveta zemlja (FOTO/VIDEO)

Prvog dana obilježavanja osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve poslata je poruka da Srbi ne bi postojali bez SPC i da svaki Srbin može da bude ponosan na svoju svetu zemlju.
Žiča- osam vijekova SPC (Foto Z.Јovanović/Novosti) -
Žiča- osam vijekova SPC (Foto Z.Јovanović/Novosti)

Akademik Matija Bećković poručio je danas u Kraljevu da je sada vrijeme da se svaki Srbin više nego bilo kada raduje što je njegova otadžbina sveta zemlja - sveta Srbija.

Žiča- osam vijekova SPC (Foto Z.Јovanović/Novosti)

- Neka pamti i zna, da se ne ogreši o svetinju, da joj doda, a ne da oduzme od nje - rekao je Bećković u okviru umjetničkog programa koji je održan povodom obilježavanja osam vijekova autokefalnosti SPC.

Njegovom porukom srpskom narodu i zvanično je završen prvi dan obilježavanja ovog velikog jubileja koji je započeo jutros Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Žiča.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da Srbi kao narod ne bi postojali bez svetosavske Srpske pravoslavne crkve i da mu je vjernost svetosavskom zavjetu omogućila da preživi i da ne poklekne u teškim vremenima.

Patrijarh Irinej je u poslanici povodom 800 godina od autokefalnosti SPC podsjetio na sve ono što je za šezdesetak godina ovozemaljskog života uradio Sveti Sava koji je kod Srba razvijao ljubav prema bogosluženju, pokazavši im, svojim primjerom, objedinjen molitveni podvig zajedničke i pojedinačne molitve.

Žiča- osam vijekova SPC (Foto Z.Јovanović/Novosti)

Proslava osam vijekova autokefalnosti SPC nastavlja se sutra na Kosovu i Metohiji boravkom episkopa u Pećkoj patrijaršiji, duhovnom sjedištu SPC.

Svečana akademija na kojoj će učestvovati najviši crkveni velikodostojnici i politički zvaničnici Srbije i Republike Srpske najavljena je za 8. oktobra, dok će izložba "Osam vijekova pod okriljem SPC" biti otvorena 9. oktobra.

Svečanu akademiju prenosiće naša televizija u utorak u 20.00 časova.

Povezane vijesti:

Episkop Grigorije: Srbi da budu vjerni Svetom Savi

Izvor: RTRS/SRNA