latinica  ћирилица
06/10/2019 |  18:04 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Srpski narod opstao zahvaljujući svetosavskom zavjetu

U manastiru Žiča počela je centralna proslava obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej. Ovaj manastir odabran je za početak centralne proslave, jer je nakon dobijanja autokefalnosti 1219. godine Žiča bila sjedište srpske arhiepiskopije i prvog arhiepiskopa Svetog Save.

Zahvaljujući zavjetu Svetoga Save koji nam je ostavio 1219. godine kada je izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, srpski narod je uspio da preživi i pobijedi iskušenja i nevolja koje su ga pratile a, kako vidimo, i danas prate naš narod, poručio je patrijarh Irinej.

U obraćanju okupljenima, patrijarh Irinej je naveo da je Crkva vodila brigu i apostolsku misiju u narodu, širila riječ i istinu Božju i gradila svetinje.

- Toliko imamo svetitelja iz tog vremena. Imamo takođe državu koja je radila svoj posao i to je bila svjetla harmonija crkve i države, koja je krasila čitavu našu istoriju do naših dana - istakao je patrijarh Irinej.

Srpski narod uz pomoć tog zavjeta preživio je viševjekovno ropstvo pod Osmanlijama, albansku Golgotu i strahoviti pokolj stanovništva u Prvom svjetskom ratu, zločine okupatora i njihovih saveznika u Drugom svjetskom ratu, poručeno je danas na obilježavanju jubileja.

- Ostali smo i dalje neko ko nosi taj dar i ostali narod koji je privržen crkvi, i ako Bog da nastavićemo stopama Svetoga Save - kaže đakon Stefan Miloševski, Žička eparhija.

Episkop Diseldorfa i cijele Njemačke Grigorije rekao je za Sputnjik da je manastir Žiča nešto što Srbe uvijek vraća u ljepotu pravoslavlja, srpske arhitekture i onoga što su nekad bili, što su mogli biti, odnosno kakvi bi trebalo da budu.

- Trebali bismo da budemo kao ovaj manastir, skladni, lijepi, prijatni, otmeni i ono iznad svega, vjerni našoj pravoj vjeri koju nam je ovdje ostavio Sveti Sava i Svetom Savi - rekao je episkop Grigorije.

U ponedjeljak će obilježavanje biti nastavljeno na Kosovu, posjetom manastirima Dečani i Pećka patrijaršija, gdje će 8. oktobra biti služena sveta liturgija.

Istog dana u Beogradu, u Centru "Sava", biće održana svečana akademija, kada će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biti odlikovan Ordenom Svetog Save. Svečanoj akademiji najavljeno je prisustvo i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Povezane vijesti:

Svaki Srbin da se raduje što mu je otadžbina sveta zemlja