latinica  ћирилица
06/10/2019 |  19:50 ⇒ 21:22 | Autor: SRNA

Kosmet: Glasalo skoro 44 odsto birača, Srbi izašli masovnije

Sva biračka mjesta na Kosovu i Metohiji zatvorena su u 19.00 časova, a prema nepotpunim podacima Centralne izborne komisije na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo je 43,82 odsto upisanih u birački spisak.

Pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača, a u srpskim sredinama njih oko 117.000 od kojih je skoro polovina upisana u biračke spiskove na području opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i sjeverna Kosovska Mitrovica.

Prema podacima CIK-a, na osnovu obrađenog 71,73 odsto biračkog materijala na izbore je izašlo 43,82 odsto građana sa pravom glasa.

Na osnovu obrađenih svih biračkih mjesta u sredinama sa srpskom većinom, u opštinama Čokot glasalo je 51,91 odsto birača upisanih u birački spisak, Partešu 45,96 odsto, Ranilugu 51,20 odsto, Zvečanu 51,63 odsto, sjevernoj Kosovskoj Mitrovici 42,99 i Novom Brdu 51,86 odsto.

Na osnovu obrađenog skoro 72 odsto biračkog materijala, u Gračanici je izlaznost bila 48,12, Štrpcu 54,19, a u Leposaviću 46,57 odsto.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da su srpske sredine na Kosmetu apsolutno prve po izlaznosti, kao i da je u odnosu na 2017. godinu izašlo hiljade birača više.

On je za televiziju Pink rekao da su Srbi izašli mnogo masovnije od Albanaca, uprkos raznim ometanjima.

Državno tužilaštvo samoproglašenog Kosova saopštilo je da je do sada privedeno 20 osoba zbog različitih krivičnih djela koja su uticala na proces glasanja na izborima.

U Prizrenu je saslušano pet lica zbog kršenja tajnosti glasanja, dok su u Peći privedene dvije osobe zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

U regionu Đakovice uhapšeno je pet lica, a za jedom osobom se traga zbog krivičnih djela ometanje postupka glasanja i uništavanje glasačkog materijala, dok je u regionu Gnjilana privedeno jedno lice zbog sprečavanje birača da iskoristi pravo glasa.

U regionu Kosovske Mitrovice u dva odvojena slučaja privedeno je pet lica, od kojih se dvojica sumnjiče da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a trojica za ometanje birača da slobodno glasa.

U regionu Uroševca jedna osoba je pritvorena zbog krivičnog djela opstrukcija procesa glasanja.

Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljala je Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih 10 srpskih opština na Kosovu i Metohiji, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sjedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mjesta nadmetali su se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica - srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske - rezervisano 20 poslaničkih mjesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Ovo su sedmi po redu izbori na Kosovu i Metohiji nakon sukoba 1999. godine, a nijedan saziv skupštine i vlade od tada nije odradio pun mandat.