latinica  ћирилица
07/10/2019 |  07:41 ⇒ 08:00 | Autor: SRNA

Proslava 800 godina od autokefalnosti SPC

Proslava 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve biće nastavljena danas na Kosovu i Metohiji, objavljeno je na sajtu SPC.
Srpska pravoslavna crkva -
Srpska pravoslavna crkva

Predviđeno je da arhijereji SPC posjete manastir Dečane i Pećku patrijaršiju, gdje će sutra biti služena liturgija.

Svečana akademija pod nazivom "Zavjet Svetom Savi" biće održana sutra u Centru "Sava" u 20.00 časova, a prenos možete pratiti na RTRS.

Povodom velikog jubileja, u Muzeju SPC u Beogradu u srijedu, 9. oktobra, u 18.00 časova biće otvorena izložba "Osam vijekova umjetnosti pod okriljem SPC".

Na izložbi će biti izloženi umjetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. vijeka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živjeli, prije svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Osim toga, biće izloženo oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od 12. do 13. vijeka na pergamentu.

Јedinstvenu galeriju srpskog ikonopisa od 14. do 20. vijeka na ovoj izložbi čine ikone iz riznica Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i crkava u Prizrenu kao i prve srpske štampane knjige - Cetinjski oktoih i Beogradsko četvorojevanđelje.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obilježava i na drugim prostorima gdje žive pravoslavni Srbi, gotovo na svim kontinentima - u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi...

Zvanično obilježavanje osam vijekova od samostalnosti SPC počelo je juče u Manastiru Žiča, gdje je Svetu arhijerejsku liturgiju služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.