latinica  ћирилица
07/10/2019 |  08:34 ⇒ 08:48 | Autor: SRNA

Erdogan: Za Ankaru prihvatljiv svaki sporazum Beograda i Prištine

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Ankara spremna da pruži sve od sebe da bude riješen problem Kosova i Metohije i istakao da bi sporazum, koji bi bio prihvatljiv za dvije strane, bio prihvatljiv i za tu zemlju.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Erdogan je za Politiku rekao da je postizanje dogovora u vezi sa kosovskim pitanjem, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu.

On je dodao da Turska zbog toga podržava nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma.

Odgovarajući na pitanje o projektu "Zelena transferzala" koji podržavaju pojedini bošnjački političari u Srbiji i regionu, Erdogan je naveo da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne prave razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. 

- Želimo da Srbija bude u jedinstvu, solidarnosti i miru, da uspješno završi evropske integracije i postane prosperitetna zemlja. Međutim, nekima smetaju aktivnosti naše zemlje na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom -  napomenuo je Erdogan.

On je dodao da ti krugovi pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikažuju drugačijom, nego što jeste. 

- Srećom, zahvaljujući zajedničkom naporu sa mojim cijenjenim prijateljem /predsjednikom Srbije Aleksandrom/ Vučićem, svakim danom, unapređenjem naših odnosa osujećujemo planove ovih krugova. Moj savjet svima je da umjesto što podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprinijeti boljoj budućnosti Balkana - rekao je Erdogan.

On je naglasio da su odnosi između Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumijevanju i poštovanju. 

- Želimo da ojačamo naše odnose i saradnju sa regionom na svakom polju. Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu. Sa Srbijom imamo duboke i ukorijenjene istorijske i kulturne veze i vidimo je kao susjednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice - naveo je Erdogan.

Erdogan je rekao da ga raduje što vidi da je od njegove posljednje posjete Srbiji napredovala bilateralna saradnja, da su povećana ulaganja turskih privrednika, ali i to što se u Srbiji povećava interesovanje za tursku kulturu i jezik i obrnuto. 

- Biti svjedok rezultata svih projekata koje smo realizovali zajedno sa mojim dragim prijateljem Vučićem čini me posebno radosnim i pokazuje da smo na dobrom putu. Nemam nimalo sumnje u to da ćemo ovom snažnom političkom voljom obje strane našu saradnju podići na mnogo viši nivo - naglasio je turski predsjednik.

Erdogan je dodao da njegova zemlja pridaje značaj održavanju stabilnosti u Srbiji i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruženja EU. 

- Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, vjerujemo da će to imati pozitivan odraz na cijeli region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posjetim Beograd imam priliku da se u to uvjerim - rekao je predsjednik Turske.