latinica  ћирилица
07/10/2019 |  10:13 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Sudije u Briselu odlučuju o prijetnjama Stevandiću

Pred belgijskim pravosuđem u toku je postupak protiv Ibrahima Tuhčića iz BiH zbog prijetnji koje je putem društvenih mreža uputio lideru Ujedinjene Srpske Nenadu Stevandiću i članovima njegove porodice.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je rekao da je dao saglasnost da se proces protiv Tuhčića vodi u Briselu zato što je postojala realna mogućnost da se on ne pojavi u BiH dok slučaj ne zastari.

On je istakao da za grozomorne prijetnje koje mu je uputio Tuhčić odgovornim smatra ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića kojeg je tužio za klevetu zbog neistina iznesenih na njegov račun. 

- Nakon što su politički obračuni prešli svaku mjeru i nakon što je Mektić počeo ljude da naziva pogrdnim imenima, pa čak i ubicama i zločincima, to je dobilo reakcije u javnosti koja smatra da bi ono što govori ministar bezbjednosti trebalo da bude zvanično. On je takvim ponašanjem izazvao to da osobe koje je bez ikakvog dokaza ili osnova nazivao ubicama, zločincima i kriminalcima tako budu doživljene u javnosti i zbog toga počnu da dobijaju prijetnje - rekao je Stevandić za Glas Srpske.

On je dodao da je lično dobijao prijetnje po bezbjednost, kao i njegova porodica, te da je jedna od njih i Tuhčićeva prijetnja da će ih ubiti, zaklati i slične stvari.

Stevandić je naveo da su prijetnje njemu i njegovoj porodici upućene preko brojnih portala, među kojima je portal televizije BN na kojem se, kako kaže, mogu naći prijetnje da mu "treba dati metak" i slične. 

- Gdje bih stigao kada bih sve tužio? Ali, tužio sam tog Ibrahima Tuhčića koji je pronađen u Briselu i saslušan. Dao sam saglasnost da se postupak protiv njega vodi pred belgijskim pravosuđem. Prijeti mu kazna od najmanje pet godina zatvora -  rekao je Stevandić.

On je dodao da je Tuhčić rodom iz Kalesije i pokazao jednu od poruka i prijetnji koje mu je poslao Tuhčić, a koja glasi: "Ј... ti cijeli Klinički centar famili, jer ste vi svi ratni zločinci. Nećeš umreti prirodnom smrću, j... ti pravoslavlje. Prijavi me Draganu Lukaču da mu j... sve četvoro genocidne dece".

Stevandić je rekao da se nada da će sud presuditi kako treba, ističući da on sebi nikada neće dozvoliti da prijeti bilo kome ili bilo čijoj porodici na način na koji to radi Mektić ili oni koje je on osokolio da prijete. 

- Šta god o njemu mislio, a mislim sve najgore, nikada ne bih pozvao da se nad njim vrši bilo kakva haranga. To nije samo stvar ličnog vaspitanja i pristojnosti, već i poštovanja kodeksa modernog demokratskog društva, gdje se Mektić apsolutno ne uklapa - rekao je Stevandić.