latinica  ћирилица
07/10/2019 |  10:53 ⇒ 12:40 | Autor: SRNA

Odluka Ustavnog suda očekivana, nije ni bilo osnova za postupak

Odluka Ustavnog suda BiH da je član 9 stav 7 Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske u skladu sa Ustavom je očekivana jer su ovaj zakon i podzakonski akti proizašli iz njega usklađeni sa Zakonom o međunarodnom i međuentitskom drumskom prevozu BiH i sa propisima EU, istakli su u Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske.
Ministarstvo finansija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Ministarstvo finansija Republike SrpskeFoto: ilustracija

U ovom ministarstvu su podsjetili da su i ranije isticali da ne vide osnov za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom BiH.

- Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske uređuje se drumski prevoz na području Srpske i on je usklađen sa Ustavom, jer je drumski prevoz na području entiteta u isključivoj nadležnosti entiteta. Zakonom je uređen pristup tržištu i profesionalno osposobljavanje vozača i u potpunosti je usklađen sa propisima EU, što predstavlja i jednu od naših obaveza - rekli su Srni u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Propisima koji su na snazi, kako su naveli, omogućene su i znatne olakšice u poslovanju domaćih prevoznika.

- Nadamo se da će, uzimajući u obzir navedenu odluku Ustavnog suda, ali i to da smo kada je ova oblast u pitanju više od deceniju ispred Federacije BiH, Republika Srpska poslužiti kao primjer kako treba unaprijediti i urediti ovu oblast -istakli su u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Ustavni sud BiH je 4. oktobra donio odluku u vezi sa zahtjevom 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredbe člana 9 stav 7 Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske.

Sudije su utvrdile da je navedena odredba u skladu sa Ustavom i ocijenile da ona ima značenje da licence koje na osnovu Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom saobraćaju BiH izdaje Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara zamjenjuju licence koje izdaje Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske na osnovu Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske.