latinica  ћирилица
07/10/2019 |  11:41 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Bijeljina može unaprijediti reciklažu otpada

U Republici Srpskoj počela je da se primjenjuje reciklaža otpada. U Bijeljini se tek oko jedan odsto otpada razvrstava, dok se u Evropi samo tri odsto odlaže.

U Komunalcu, preduzeće koje se bavi prikupljanjem i odvozom otpada, nadaju se da će u narednom periodu, zajedno sa nadležnim gradskim strukturama, unaprijediti ovaj sektor. Bude li tako, korist bi imali svi, što zbog zaštite životne sredine, što zbog smanjenja troškova deponovanja otpada.

Stanovnici Bijeljine rado bi prihvatili ideju da u svojim domovima razvrstavaju otpad. Smatraju da bi se kartonska, pet i staklena ambalaža, kao i sve vrste najlona i ostalog otpada, na taj način mogli ponovo iskoristiti.

U Bijeljini je u 2018. godini razvrstano i skupljeno nešto manje od 200 tona ambalažnog otpada, što je manje od jednog procenta ukupnog otpada koji se prikupi. Ako bi unaprijedili ovu djelatnost, imali bi višestruku dobit.

Milenko Vićanović, direktor Komunalca, kaže da im je cilj, prije svega zbog ekonomičnosti, da manje odvajaju i voze otpada na eko deponiju, posebno stakla koje se odlaže u velikim količinama, a može se prodati.

- Za sada najviše odvajamo staklo, a imamo ugovor sa jednom austrijskom firmom da nam pomogne sa kontejnerima i projektom odvajanja stakla - kaže Vićenović.

Napominje da će se izmjenama i dopunama zakona o upravljanju otpadom, detaljnije regulasti prikupljanje i razvrstavanje komunalnog otpada, što daje veće mogućnosti u budućem periodu.

U narednom periodu sve lokalne zajednice biće obavezne da izrade tzv. zelena ostrva, gdje će biti odlagan sav ambalažni otpad i sortiran po kategorijama.