latinica  ћирилица
07/10/2019 |  11:43 | Autor: SRNA

Broćeta: SDP podvalom želio formirati Klub Srba

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je Srni da građani srpske nacionalnosti ispaštaju zbog neformiranja Kluba Srba u ovom domu, ali da su prozreli namjeru SDP-a čiji je pokušaj formiranja ovog kluba prošle sedmice bio klasična prevara.
Goran Broćeta - Foto: RTRS
Goran BroćetaFoto: RTRS

Broćeta je istakao da su dešavanja na sjednici Doma naroda u petak, 4. oktobra, kada je delegat iz SDP-a Igor Stojanović podnio incijativu za konstituisanje Kluba Srba, jasno pokazala da SDP nema iskrene namjere kada je riječ o srpskom stanovništvu u FBiH.

- Mi smo to bojkotovali, nismo željeli otići na sjednicu - rekao je Broćeta i dodao da je na ovaj način SDP želio da "na pokvaren način dođe do pozicije mjesta predsjednika Kluba Srba i da SDP počne manipulisati tim klubom".

On smatra da predsjednik Kluba Srba i potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH pripada nekome iz Livanjskog kantona, jer su izabrani srpskim glasovima.

- Bolje razumijemo položaj Srba u Federaciji i borimo se za njegovo poboljšanje - naveo je Broćeta.

On je rekao da građani srpske nacionalnosti ispaštaju zbog neformiranja Kluba Srba jer sve što bi kroz vitalni nacionalni interes mogli pokrenuti za sada stoji po strani, a postoji mnogo oblasti gdje su Srbi ugroženi i gdje bi taj instrument mogao da se koristi.

Broćeta pita SDP od kuda njihova briga za Klub Srba i za Srbe u FBiH.

- Јasno smo im postavili pitanje da li su ikada, unazad deset godina pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa, i nisu imali odgovore. Ali, imali su i uvrede da su moji lični govori na granicama fašizma i da dobijam naloge iz centrale iz Banjaluke - naglasio je Broćeta i dodao da je SDP želio da Klub Srba postane opozicioni instrument, ali im nije uspjelo.

On je naveo da ima delegata u Domu naroda za koje se "ne zna ni ko su niti čiji su".

Broćeta je naglasio da Srbi, koji nemaju svoje predstavnika u izvršnoj vlasti Federacije, ne mogu nigdje da se obrate da bi dobili sredstva za infrastrukturne projekte ili bilo šta drugo što je neophodno.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Igor Stojanović zatražio je 4. oktobra da bude konstituisan Klub Srba i izabran njihov predsjednik kako bi ravnopravno učestvovali u radu ovog tijela, ali je ta inicijativa propala.