latinica  ћирилица
07/10/2019 |  11:47 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Šamac: Obezbijeđeno 115.000 KM za podsticaje u poljoprivredi

Opština Šamac obezbijedila je 115 hiljada maraka za podsticaje i projekte sufinansiranja u poljoprivredi. Na javni poziv, koji je otvoren do 31. oktobra, konkurisalo je oko 200 poljoprivrednika i privrednih društava.

Vlado Blagojević iz Tišine proizvodi povrće i cvijeće u plasteniku i na otvorenom polju. Kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo ostvaruje pravo na opštinske podsticaje. Zbog nevremena koje je pogodilo ovaj kraj u julu, iz agrarnog budžeta očekuje i pomoć za obnovu plastenika.

- Samo na foliji sam imao štetu od preko 2.500 maraka, ne računajući usjeve koji su uništeni. Sve je pokidano, porušeno, sravnjeno sa zemljom - priča Blagojević.

Budžetska sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, osim za podršku biljne, stočarske, povrtarske i voćarske proizvodnje, namijenjena su i za sufinansiranje sistema za navodnjavanje i podizanje novih plastenika.

- Najviše zahtjeva imamo od vlasnika plasteničke proizvodnje, dok u stočarskoj proizvodnji najviše zahtjeva imamo za proizvodnju i uzgoj priplodnih krmača i to su otprilike dvije grupacije podsticaja koje su najzastupljenije na području opštine Šamac - naglasio je Mladen Adžić, stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac.

Zahtjevi za ostvarivanje prava na podsticaje podnose se u nadležnu opštinsku službu do 31. oktobra, a očekivani početak isplate podsticaja je krajem godine.