latinica  ћирилица
07/10/2019 |  12:35 ⇒ 12:42 | Autor: TANЈUG

Kurc dobio mandat za formiranje nove vlade

Lideru Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc dobio je od predsjednika Austrije Aleksandra van der Belena mandat za formiranje nove vlade.
Aleksandar van der Belen i Sebastijan Kurc - Foto: Screenshot
Aleksandar van der Belen i Sebastijan KurcFoto: Screenshot

- Stekao sam, u razgovorima, utisak da OVP može da uspostavi vladu koja bi imala većinsku podršku u skupštini i zato vam dajem mandat za formiranje vlade - rekao je Van der Belen.

Povodom medijskih tvrdnji da navodno ima želje u vezi nove vlade kaže da mu je jedina želja da vlada bude “crveno-bijelo-crvena“, odnosno da Austrija bude jaka u ojačanoj Evropi, Evropi koja bi bila djelotvornija u globalnoj politici.

- Meni nije važno ko će s kim u vladu, već kako vlada na dobrobit zemlje - poručio je Van der Belen.

Izrazio je uvjerenje da će suočavanje sa prijetećom klimatskom katastrofom biti visoko na agendi nove vlade, podsjećajući da su sve stranke tokom predizborne kampanje posebnu pažnju posvetile toj temi.

On je podvukao da borba protiv klimatskih promjena nije samo austrijsko pitanje, već da na tome moraju da rade sve vlade u svijetu.

Najavio je da će posebnu pažnju, tokom formiranja vlade, posvetiti nezavisnosti pravosuđa i pitanju bezbjednosti, čime najavljuje posebno obraćanje pažnje ko će voditi ove resore.

Lider OVP se zahvalio predsjedniku Austrije na ukazanom povjerenju i najavio je početak zvaničnih razgovora sa šefovima parlamentarnih partija još tokom ove nedjelje.

Kurc je kazao da u razgovore o formiranju vlade sa ostalim strankama ulazi sa tri konkretna cilja.

Prvi je, kako je naveo, da pokuša da se politička kultura, poslije djelimično prljave kampanje, popravi.

Drugi je da pokuša da obezbijedi saradnju stranaka u parlamentu, kako bi se bitne odluke mogle usvajati nezavisno od “partijskih granica“.

Treće je, kako je istakao, formiranje djelotvorne i stabilne vlade, koja bi radila u korist zemlje i imala snagu da se suoči sa predstojećim izazovima.

- Izazovi sa kojima ćemo se suočavati su veliki. Najveći izazov je kako ćemo se ophoditi sa ekonomskim izazovima, u okruženju u kojem rastu trgovinske tenzije sa SAD, i u kojem kod najvažnijeg trgovinskog partnera u Njemačkoj privreda ima negativni trend. Glavni zadatak nove vlade biće da učini sve da se protiv tih negativnih trendova bori i održi nisu stopu nezaposlenosti - objasnio je Kurc.

Najavio je nastavak poreskog rasterećenja građana.

Takođe borba protiv ilegalne migracije ostaje jedan od prioriteta, jer se ponovo suočavamo sa krhkom situacijom, posebno u Turskoj, naveo je on.

Kurc ističe da je bitno nastaviti odlučnu borbu protiv ilegalne migracije.

Što se borbe protiv klimatskih promjena tiče potrebni su, prema njegovim riječima, napori na nacionalnom i međunarodnom nivou.

- Nastavićemo da sprovodimo i nepopularne mjere u cilju osiguranja socijalne države za našu djecu. Činiću sve da našu zemlju vodim u dobru budućnost i zastupam je jakim glasom u Evropi i svijetu. Pred nama su intenzivne nedjelje i mjeseci -zaključio je Kurc.