latinica  ћирилица
07/10/2019 |  13:26 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

Sedam Saveza logoraša Srpske ne priznaje Nosovića kao predsjednika

Sedam saveza logoraša Republike Srpske iz Modriče, Šamca, Broda, Dervente, Višegrada, Doboja i Laktaša ne priznaje rezultate izbora u Savezu logoraša Republike Srpske, koja je održana u subotu 5. oktobra.
Savez logoraša Republike Srpske - Foto: Screenshot
Savez logoraša Republike SrpskeFoto: Screenshot

Naime, u svom saopštenju navode da u tom slučaju ne priznaju Anđelka Nosovića za predsjednika Saveza logoraša.

- Ne priznajemo ga zbog toga što ga je na nelegalnoj i nezakazanoj izbornoj Skupštini, izabralo pet udruženja. Sedam udruženja logoraša je napustilo Skupštinu jer nisu htjeli da daju legitimitet toj nelegalnoj Skupštini. Podnijećemo tužbu Okružnom sudu u Banjaluci protiv predsjednika Saveza logoraša Branislava Dukića i kandidata za predsjednika Nosovića, zbog nepoštivanja člana 19. i člana 24. Statuta Saveza logoraša i izbornog inženjeringa - navodi se u saopštenju.

Ističu da je u subotu 5. oktobra nastavljena izborna Skupština Saveza logoraša Republike Srpske koja je prekinuta 7. septembra 2019. godine, iz razloga što nije bila donesena odluka o održavanju izbora u Savezu logoraša od strane Skupštine Saveza logoraša i što su izabrani delegati, suprotno odredbama člana 19. Statuta Saveza Logoraša.

- Skupština Saveza logoraša i ovaj put nije donijela odluku o održavanju izbora u skladu sa članom 24. Statuta Saveza logoraša koji određuje da "datum izborne sjednice Skupština zakazuje ne ranije od tri mjeseca od pripremne sjednice Skupštine", a broj delegata nije u skladu sa članom 19. Statuta Saveza Logoraša koji predviđa da "udruženja koja imaju do 200 članova daju jednog delegata, a udruženja koja imaju preko 200 članova daju dva delegata" - objašnjavaju u saopštenju.

Prema Statutu, ističu, nijedno udruženje Saveza ne može imati više od dva delegata u Skupštini, a na ovim izborima Banjaluka je imala osam delegata, Trebinje, Bratunac i Ugljevik po pet, a Sarajevo, koje nema registrovano udruženje u sudu, je imalo četiri delegata.

- To znači da je od ukupno 14 udruženja članica Saveza logoraša, pet udruženja imalo 27, od ukupno 50 delegata Skupštine, a ostalih devet, imalo je ukupno 23 delegata. Za predsjednika Skupštine Saveza izabrano je lice iz Istočnog Sarajeva, udruženje koje nije registrovano u sudu - rekli su u saopštenju.

Iz prethodno navedenih razloga, kažu, delegati sedam udruženja je napustilo Skupštinu.

- Nismo htjeli učestvovati u nečasnim radnjama i nezakonitom glasanju, te zbog povrede Statuta smatramo da je na sceni bio izborni inženjering i nelegalan izbor Anđelka Nosovića za predsjednika Saveza logoraša, kao i izbor ostalih organa Saveza. Zbog navedenog, najavljujemo pokretanje tužbe i zaštitu interesa Saveza logoraša i svih njegovih časnih članova - navodi se u saopštenju.