latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:06 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Radojičić: Projekat "Banjaluka ljudskog lica" - za sve generacije

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić predstavio je danas projekat "Banjaluka ljudskog lica" koji će obuhvatiti niz aktivnosti usmjerenih prema građanima svih generacija, njihovim potrebama i interesima u svim sferama života.
Igor Radojičić - pres - Foto: SRNA
Igor Radojičić - presFoto: SRNA

Radojičić je, zajedno sa brojnim predstavnicima civilnog sektora uključenim u projekat, naglasio da je pripremljen sveobuhvatan koncept koji uključuje niz različitih oblasti, a u čijem je centru - običan čovjek.

On je novinarima rekao da je mozaik ovog projekta kreiran dvije godine, te da se danas može reći da grad ima sveobuhvatan koncept. 

- Tu mislim i na bezbjednost jer građani moraju da se osjećaju bezbjedno u svom gradu. Važno nam je i zdravlje građana i zato smo juče započeli kampanju preventivnih zdravstvenih pregleda zajedno sa Domom zdravlja Banjaluka. Mnogo polažemo i na prostor u kojem živimo i u toku je projekat malih intervencija gdje imamo sjajne prijedloge i ideje - rekao je Radojičić.

Radojičić je naveo da je riječ o setu projekata koji grad realizuje sa javnim ustanovama i civilnim sektorom, a posvećeni su djeci, mladima, licima sa posebnim potrebama, te starijim licima.

On je dodao da će u okviru ovih aktivnosti biti sproveden i projekat reaktiviranja Doma omladine čiji je cilj da taj prostor bude oživljen i da tu budu organizovani događaji koji će biti interesantni za mlade.

Koordinator projekta "Banjaluka ljudskog lica" Sonja Stančić naglasila je da je cijeli spektar projekata inovativan, te da to druge lokalne zajednice do sada nisu radile u ovom obimu.

Stančićeva je rekla da je svrha projekta pružanje prilike ljudima svih generacija da se uključe u aktivnosti koje će im donijeti novi kvalitet življenja, a cilj je i razviti zdravog mladog čovjeka koji će kasnije preuzeti aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici. 

- Sve aktivnosti koje ćemo sprovoditi lokalno su potpuno besplatne i želimo da naglasimo da grad brine o svojim građanima i želi da unaprijedi kvalitet života svih stanovnika - rekla je Stančićeva.

Ilija Trninić iz organizacije "Perpetuum mobile" rekao je da projekat "Banjaluka ljudskog lica" doživljava kao svojevrsnu mobilizaciju zajednice i da je to vrijednost koja je prepoznata u Banjaluci.

Trninić je rekao da veliki broj ljudi iz nevladinog sektora, institucija i organizacija, zajedno sa Gradskom upravom, govori da je postignuto jedinstvo u nastojanjima da život građanima bude učinjen kvalitetnijim. 

- Očekujem mnogo od ovog projekta i pozivam građane da se odazovu na ove programe i uzmu aktivno učešće - rekao je Trninić.