X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
07/10/2019 |  14:09 ⇒ 19:58 | Izvor: SRNA

Đajić donirao po 100 KM bebama rođenim na njegov rođendan

Predsjednik Fondacije "Djeca nam se rađala" Vlado Đajić uručio je danas u Banjaluci po 100 KM za devet beba rođenih 4. oktobra na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske i pozvao i druge da se uključe u ovakve aktivnosti radi povećanja broja djece u Srpskoj.
Đajić donirao 100 KM bebama - Foto: RTRS
Đajić donirao 100 KM bebamaFoto: RTRS

Đajić je novac uručio za bebe rođene na njegov rođendan i one će po 100 KM mjesečno primati narednih godinu dana. Novac će biti obezbijeđen tako što se Đajić odrekao poslaničkog dodatka.

- Ako bi se cijela nacija uključila, sigurno bi se prikupila ogromna sredstva koja bi omogućila da Srpska bude na prvom mjestu u regionu po broju rođene djece. To nam je cilj i nećemo od njega odustati - naglasio je Đajić.

On je rekao da je Fondacija, formirana prije mjesec i po dana, već opravdala postojanje.

- Ovo je dokaz da smo prepoznali problem u Srpskoj, a to je niska stopa nataliteta. Izrazili smo veliku želju da to popravimo - rekao je Đajić novinarima.

On je pohvalio mjere rukovodstva Srpske u vezi sa pronatalitetnom politikom, ističući da one već daju rezultate, te zamolio pojedince i subjekte da organizuju slične manifestacije i doniraju sredstva u ovu fondaciju, bar 10 KM na datum rođenja, te minimalno jednu marku mjesečno pozivom na humanitarni broj 1432.

On je napomenuo da će rukovodstvo Fondacije, zajedno sa institucijama Srpske, kontrolisati sredstva i da neće biti zloupotrijebljena nijedna marka, a ta sredstva će biti usmjerena tamo gdje su najpotrebnija.

Potpredsjednik Fondacije "Djeca nam se rađala" Gorica Dodik izrazila je nadu da će i ostali slijediti Đajićev primjer.

- To ne mora biti u iznosu koji je Đajić donirao, već može biti u mnogo manjem. Bitno je da svi učestvujemo u ovome - istakla je Dodikova.

Ona je rekla da Fondacija planira da uputi inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske da ono na određeni način subvencioniše rađanje djece na selu.

Dodikova je navela da se prikupljaju podaci iz lokalnih zajednica u Srpskoj o broju rođene djece radi sagledavanja koje su najnerazvijenije opštine i gdje je potrebna pomoć, koja ne mora biti samo finansijska.

Suzana Vujinović iz Laktaša, majka bebe Vladimira koja je dobila novčanu donaciju, rekla je da je ovo veoma lijep gest.

- Mnogo nam znači to što se neko sjetio da na neki način pomogne bebama, odnosno roditeljima. Djeca su najveće bogatstvo i trebalo bi da ih se u Srpskoj rađa što više - dodala je Vujinovićeva.