latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:35 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

NSRS o Zakonu o upravljanju otpadom

Poslanici Narodne skupštine Republike srpske razmotrili su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom. Resorna ministarka, Srebrenka Golić, navela je da se odredbe ovog zakona ne primjenjuju na: radioaktivni otpad, gasove koji se emituju u atmosferu, otpadne vode. Sjednica će biti nastavljena sutra u 10 časova razmatranjem Prijedloga strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske.

19.20 - Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom donosi se zbog potrebe dodatnog usaglašavanja sa novim rješenjima evropskog zakonodavstva, s ciljem daljeg podsticanja održivog upravljanja otpadom, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Obrazlažući ovaj nacrt u Narodnoj skupštini, Golićeva je navela da se uvode novi pojmovi poput: materijalno ponovno iskorišćenje, zelena ostrva, nasipanje, neuređena deponija, program produžene odgovornosti, reciklažno dvorište, centar za upravljanje otpadom i drugi.

18.20 - Pred poslanicima u toku je razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

18.15 - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas da su Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku preciznije definisane odredbe koje se odnose na postupanje stručnog savjetnika suda i javnog tužilaštva.

- Izmjenama zakona preciznije su definisane odredbe koje se odnose na postupanje stručnog savjetnika suda i javnog tužilaštva, odnosno stručnog lica organa starateljstva i tužilaštva, kada se u krivičnim predmetima protiv učinilaca krivičnih djela na štetu djece ili maloljetnika, dijete pojavljuje kao očevidac ili svjedok oštećen krivičnim djelom - rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući zakonsko rješenje.

17.35 - Narodna skupština Republike Srpske danas je razmotrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, koji se donosi radi njegovog usklađivanja sa novim Zakonom o radu koji je opšti propis u ovoj oblasti.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović naglasio je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini da je o ovom aktu već vođena javna rasprava.

On kaže da su prilikom izrade novog zakona bili konsultovani svi socijalni partneri, uključujući i Konfederaciju sindikata, čiji je predstavnik danas iznio niz zamjerki o ovom aktu.

16.55 - Božo Marić iz Konfederacije sindikata Republike Srpske naveo je u obraćanju u Narodnoj skupštini Srpske da je novi Zakon o štrajku potrebno urediti na sasvim drugačijim osnovama kada je riječ o minimumu procesa rada, njegovom utvrđivanju i načinu određivanja radnika potrebnih za minimum procesa rada. Marić je rekao da je potrebna analiza i sagledati sve okolnosti primjene tog zakona.

- Predlažemo da bude izrađen novi Zakon o štrajku koji će uvažiti stavove sindikata i temeljiti se na evropskoj praksi u ovoj oblasti. Ovaj zakon je ustav radnika i jedini mehanizam za odbranu ljudskog dostojanstva i prava svih preostalih radnika u Srpskoj - naglasio je Marić.

15.30 - Osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna Zakona o štrajku jeste njegovo usklađivanje sa novim Zakonom o radu koji je opšti propis u ovoj oblasti, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, Milunović je rekao da je ovaj zakon bilo neophodno uskladiti sa Zakonom o radu koji više ne poznaje pojam "većinski reprezentativni" sindikat i "većinsko" udruženje poslodavaca.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Na dnevnom redu je prijedlog strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2019-2023. godine i prijedlog strategije za unapređivanje položaja starijih lica u Srpskoj od 2019. do 2028.

Poslanici će razmatrati Nacrt strategije razvoja elektronske uprave Republike Srpske za period 2019-2022, izvještaj o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srpske 2017-2021. "Znanje za razvoj" za period od 1. oktobra 2017. do 30. juna ove godine, te izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike za prošlu godinu.