latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:57 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Obilježen Dan oslobođenja opštine Brod

U Brodu je danas obilježen Dan oslobođenja opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu u znak sjećanja i poštovanja na jedinice Vojske Republike Srpske koje su prije 27 godina oslobodile ovu lokalnu zajednicu koja je sedam mjeseci bila pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.
Dan oslobođenja opštine, Brod - Foto: SRNA
Dan oslobođenja opštine, BrodFoto: SRNA

Na Trgu patrijarha Pavla ispred spomen-obilježja služen je parastos i položeni vijenci, a okupljenima su se obratili predstavnici boračke organizacije i lokalne vlasti.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić rekao je da je danas prilika da bude iskazana zahvalnost za veliki i nesebični čin boraca u stvaranju slobode i Repubilike Srpske. 

- Ovdje smo da kažemo da nikada neće biti zaboravljeni, da ćemo složno i bratski graditi našu opštinu i stalno misliti na njih - one koji su svoj život dali i ugradili u Republiku Srpsku i našu opštinu. Ovo je veliki dan za sve nas - rekao je Јovičić.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić istakao je da je Brod prije 27 godina oslobođen i narod se počeo vraćati sa protjeranih ognjišta. 

- Za slobodu Broda, i u čitavom ratu za stvaranje i očuvanje Republike Srpske, učestvovalo je više od 2.000 boraca iz Broda, dok ih je 244 poginulo, a više od 500 ranjeno. To je veliko učešće u stvaranju svega onoga što danas imamo i uživamo - rekao je Vidić u obraćanju kod centralnog spomenika.

Vidić je, čestitajući Dan oslobođenja opštine, naglasio da je neophodno još više čuvati i njegovati slogu, obrazovanje, poznavanje istorije, očuvanje pisma, prenošenje tradicije i lijepih srpskih običaja budućim generacijama.

Pukovnik u penziji Miko Škorić govorio je o akciji oslobađanja lokalne zajednice i svega onoga što su pronašli nakon oslobođenja Broda. 

- Oni sa kojima smo ratovali potvrdili su i u ovom ratu surovost i odnos prema onima koji nisu iste nacije. Nažalost, ulaskom u Brod, naišli smo na dio grada koji je bio naseljen Srbima, koji je bio spaljen, naišli smo na logore gdje nisu imali vremena da smaknu i sakriju tragove svojih zločina, pa smo uspjeli otkriti kolektivne grobnice - sjetio se Škorić.

Škorić je dodao da su, uprkos saznanjima o strašnim zločinima i zatečenoj pustoši u Brodu, vojnici Vojske Republike Srpske pokazali časnost i ljudskost. 

- Kada smo ušli u Brod, nismo se svetili. Bili smo časni ratnici - ljudi. I ova bitka za Brod bila je bitka ljudstva i dostojanstva. I nakon 27 godina poslije svega na ovim prostorima se ne prozivamo da smo učinili nešto nečasno - rekao je Škorić.

Vijenac ispred spomen-obilježja položili su načelnik opštine Brod Ilija Јovičić i predsjednik lokalne skupštine Miloš Stanišić, zatim delegacije boračkih organizacija opština Brod, Petrovo, Šamac, Derventa, kao i Gradske organizacije boraca Doboj.

Vijenac je položila i delegacija bratskih opština iz Vranja i Rekovca, delegacija Osnovne škole "Sveti Sava" i Policijske stanice Brod, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i druge delegacije boračkih udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno- otadžbinskog rata, kao i predstavnici političkih partija.

Zajedničke delegacije vlasti i boračkih organizacija položile su vijenac i ispred spomen-biste generalu Slavku Lisici.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić jutros je organizovao prijem za predstavnike Boračke organizacije i drugih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i druge zvanice.

Јedinice Vojske Republike Srpske su pod komandom generala Slavka Lisice 7. oktobra 1992. godine oslobodile Brod, koji je sedam mjeseci bio pod okupacijom regularne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Okupacione snage ubile su 244 i ranile 570 vojnika i srpskih civila, a u deset logora zarobile 2.000 Srba.

U Brodu, nizom različitih manifestacija duhovnog, kulturnog i sportskog sadržaja, do 14. oktobra traju "Oktobarske svečanosti slobode".