X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/10/2019 |  15:36 ⇒ 22:36 | Izvor: RTRS

Godina od izbora, a bh. vlast još nije formirana

Danas je godinu od Opštih izbora, a izvršna vlast na nivou BiH i u Federaciji nije formirana.

Kontinuirano razvlašćivanje Srpske moralo je rezultirati trenutnom situacijom, ocjenjuje srpski član Predsjedništva Milorad Dodik za SRNU. Upozorava: izbori su obesmišljeni, jer pobjednici ne mogu da preuzmu odgovornost, koju su im dali građani Srpske. Neko će morati da objasni Bošnjacima, da su oni samo trećina svega što je zajedničko u BiH, i da je medeni mjesec međunarodnih predstavnika i bošanjačkih političara završen, ističe Dodik. Sve je kulminiralo kada je SDA, uz podršku DF-a, formiranje vlasti uslovila nastavkom NATO puta, iako se Srpska tome protivi.

Formiranje vlasti na nivou BiH "zapelo" je oko izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara. Šefik Džaferović i Željko Komšić, uslovljavaju imenovanje Zorana Tegeltije slanjem tzv. ANP za članstvo u NATO. Milorad Dodik i stranke pobjednice iz Srpske ne pristaju na ucjene. Istrajavaju na politici vojne neutralnosti, utvrđene u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Moja grupacija politička ničim nije uslovila formiranje vlasti. Bili smo spremni da učinimo odmah, vi za vi dobrih kretanja u EU, to je izgubljeno - ističe Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Stranački lideri pregovarali su mjesecima, uspjeli su da podijele resore, ali ne i da odblokiraju imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara. Uključili su se međunarodni zvaničnici, nudili redukovanu verziju ANP-a, ipak dogovora nema. Tračak nade ugasio se početkom septembra, kada je istekao sporazum Dodik - Izetbegović - Čović.

- Mislim da se ipak približavaju stavovi, neću govoriti detalje. Ima tu pregovora, prijatelji iz međunarodne zajednice pomažu, prijatelji iz NATO-a pomažu tako da mislim da bi moglo biti rješenja već u oktobru ako ne bude pretjeranih tvrdoglavosti sa druge strane - poručio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. 

Na tu priču Dodik ima jasan odgovor:

- Bakir to kaže? Čujem kaže da očekuje da će se realizovati Sporazum, a u Sporazumu piše da važi 30 dana, kako će se realizovati nešto što je prošlo već mjesec dana, zanimljivo on zabavlja javnost - tvrdi Dodik. 

U Sarajevu optužuju Dodika za zastoj, iako je jasno da srpska strana ne sprečava formiranje federalne vlade. Јednogodišnja saga o neformiranju bh vlasti otkriva nečasnu ulogu međunarodne zajednice, ali i suštinsku razliku Srba i Bošnjaka, ne samo o članstvu u NATO-u, već i u tome šta im je važnije: zakoni BiH ili akti usvojeni u NS RS. 

- Ne možete vi dati mandat nekome ko unaprijed kaže da neće poštovati zakone ove zemlje. Bio bi to diktat jednog čovjeka, jedne politike, niko nikome ne može da diktira ovdje, Ustav BiH treba da diktira ponašanje svih nas i gospodina Dodika i mene..- ima svoju retoriku Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske ima, potpuno suprotan stav.

- Da se onemogućava da pobjednici izbora formiraju vlast. U tome ne učustvuju samo predstavnici političkih stranaka već i međunarodne zajednice zato što ohrabruju one koji blokiraju proces uspostavljanja institucija vlasti i one kojima ne odgovara promjena u strukturi vlasti - riječi su Đokića.

Niko se ne usuđuje da prognozira, otvorene su sve opcije od toga da SDA odustane od uslovljavanja i odblokira formaranje vlasti do mogućnosti da aktuelni saziv Savjet ministara dočeka naredne opšte izbore. Srpski ministri odbijaju pozive Banjaluke da napuste fotelje i tako delegitimišu Zvizdićev kabinet.

- Mislim da je u najvećem interesu Srpske da se bude u zajedničkim institucijama i da bi bili u velikom problemu da to prepustimo pripadnicima hrvatskog naroda - riječi su Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a .

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH upozorava javnost:

- Najveća neistina je da ukoliko srpski ministri podnesu ostavke, da će Savjet ministara funkcionisati sa njihovim zamjenicima. To je neistina, jer ako nema jednog ministra iz reda srpskog naroda SM BiH ne može da funkcioniše - potvrdio je Stevandić.

I nekim ranijim izbornim ciklusima čekalo se više od godinu na formiranje Savjeta ministara i federalne vlade, ali nikad predstavnici tri naroda nisu bili udaljeniji u pregovorima. Denis Zvizdić znalački je iskoristio priliku. Zasjeo je u dvije fotelje: predsjedavajućeg Savjeta ministara i PD PS, i time pokazao da BiH funkcioniše prema principu: sve može, a i ne mora.

Povezane vijesti:

Kovačević: Bošnjački politički predstavnici isključivi krivci za stanje u BiH