latinica  ћирилица
07/10/2019 |  16:06 ⇒ 19:36 | Autor: RTS

Vučić sa Erdoganom: Politički odnosi sa Turskom možda i najbolji u modernoj istoriji (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno povjerenje između dvije zemlje. Erdogan je poručio da je sa predsjednikom Vučićem dogovorio dvije milijarde dolara robne razmjene kao kratkoročan cilj i pet milijardi kao dugoročan cilj.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije sa predsjednikom Turske rekao da su politički odnosi dvije zemlje izuzetno dobri.

- Zahvaljujući zalaganju Erdogana i poslednjih istupa u Srbiji, uspostavljeno je povjerenje dve zemlje, zato danas gradimo možda i najbolje odnose u savremenoj istoriji. To znači da to radimo u interesu i jednog i drugog naroda - istakao je predsjednik Srbije na konferenciji sa Erdoganom, koji je u posjeti Srbiji.

Sa Turskom želimo da gradimo samo mir i najbolje odnose, rekao je Vučić istovremeno podsjećajući na riječi ubijenog kralja Aleksandra Karađorđevića.

Predsjednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Erdogana i poručio da se nada će turski predsjednik češće dolaziti u Srbiju.

- Svaki dolazak Erdogana dodatno podstakne razvoj odnosa, dramatično poveća trgovinsku razmjenu, kulturnu razmjenu, dolazi do povećanja broja turista i neuporedivo bolje saradnje - istakao je Vučić.

"Trgovinska razmjena uvećana za 13 odsto" 

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, predsjednik je rekao ona značajno napreduje.

- Posljednji put kad smo se obratili, trgovinska razmjena je bila oko 800 miliona evra, i rekli smo da je cilj milijarda. Već krajem 2018. bila je milijardu i 200 miliona evra. A ove godine za prvih osam meseci veća je za 13 odsto nego prošle godine. To govori kako dramatično idu odnosi - istakao je Vučić.

I srpski uvoz i izvoz se, kaže, povećavaju.

- U poređenju sa prije 10 godina, izvoz je uvećan za sedam puta. To govori šta smo sve uradili, naravno i da je uvoz povećan višestruko i on danas iznosi preko 750 miliona evra - dodao je on.

Zahvalio je turskoj strani što je omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku što, kaže, omogućava zaustavljanje daljeg pada stočarske proizvodnje.

Erdogan: Plodni razgovori, potisano devet sporazuma

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da su imali plodne razgovore, kao i da su dokaz toga sporazumi potpisani između dvije delegacije.

Naglasio je da su ti sporazumi dalje ojačali saradnju Srbije i Turske.

Rekao je da će se danas sastati i sa privrednicima koje sve više ulažu u Srbiju, kao i da će tokom njegove posjete otvoriti šest fabrika i položiti kamen temeljac za jednu fabriku.

Naglasio je da je na snazi sporazum o slobodnoj trgovini.

- Sa predsjednikom Vučićem sam dogovorio dvije milijarde dolara robne razmjene kao kratkoročan cilj i pet milijardi kao dugoročan cilj - dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je izrazio zadovoljstvo što je u posjeti Srbiji poslije dvije godine i to na 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države. 

"Turska nastavlja da igra kontruktivnu ulogu u stabilnosti Balkana"

Turska će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, rekao je turski predsjednik.

- Mi podržavamo evroatlanski smjer regiona i mi pokušavamo da pomognemo zemljama regiona da postojeće probleme ostave za sobom i da dalje prošire svoj dijalog i saradnju - rekao je Erdogan.

Zbog toga ističe i važnost sutrašnjeg trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske, koji već dugo nije održan.

Naveo je da će postaviti kamen temeljac na dionici Sremska Rača–Kuzmin auto-puta Beograd-Sarajevo i da će to biti "novi most mira koji će povezivati srca u regionu".

- To će prenijeti značajnu poruku za cijeli region - dodao je Erdogan.

"Zahvalnost jer Turska pokazuje pažnju Zapadnom Balkanu" 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je od posebnog značaja sutrašnja trilaterala sa predsjednikom Turske i predstavnicima BiH, jer to ima ogroman uticaj i značaj posebno u trenucima kada je sve, kaže, prilično trusno i kada jedna iskra može da napravi mnogo problema u reigionu.

- Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo sa BiH. Postoje predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilateralu, da dodamo Rusku Federaciju. Mislim da je moguće da i to održimo - objasio je predsjednik Srbije.

Podsjetio je da je posljednji put kada je Erdogan bio u Srbiji, kada su zajedno posjetili Novi Pazar, turski predsjednik dočekan ovacijama, dok su njega samo Srbi pozdravili aplauzom.

- Na početku nisam dobio aplauz Bošnjaka, ali kada sam govorio o tome šta radimo zajedno i obećao da ćemo da izgradimo sve, dobili smo aplauz. Ljude ne zanimaju sukobi, neće da se tako nešto ponovi, već hoće da žive u miru i da imaju drugačiju budućnost. Zato sam zahvalan Turskoj i predsjedniku Erdoganu - rekao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost što Turska pokazuje koliko joj je značajan zapadni Balkan i što posvećuje našem regionu toliku pažnju.