X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/10/2019 |  17:43 ⇒ 17:48 | Izvor: SRNA

U apotekama odgovarajuća zamjena za "ranitidin", nema mjesta panici

Pacijenti su nepotrebno uznemireni povlačenjem lijeka "ranitidin" sa tržišta jer nije zabilježena nijedna neželjena reakcija, a u apotekama je već i odgovarajuća zamjena, izjavio je Srđan Đuranović sa Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

- Na našem tržištu postoji `famotidin` koji pripada istoj grupi lekova, sa identičnim indikacijama za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu - rekao je Đuranović za medije u Srbiji.

On je naveo da je "famotidin" u komercijalnoj upotrebi u svijetu više od 35 godina, a klinička iskustva sa pomenutim lijekom su jako dobra i slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja.

- Ovaj lek je dostupan samo na lekarski recept i može se naći u obliku tableta u dozama od 20 i 40 miligrama. Uobičajeno se uzima dva puta na dan - objasnio je Đuranović.

Efikasnost i bezbjednost ovog lijeka, dodao je on, pružaju sigurnost i ljekaru i pacijentu, te pacijenti u Srbiji zaista nemaju razloga za brigu.