latinica  ћирилица
07/10/2019 |  18:06 | Autor: SRNA

Pastor: Spremniji smo za EU nego što to pregovori pokazuju

Predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je u Briselu da učešće pokrajine na Evropskoj nedjelji gradova i regija pokazuje da je Srbija danas spremnija za EU nego što to proces pregovora pokazuje.
Ištvan Pastor                                                        (Foto: nspm.rs) -
Ištvan Pastor (Foto: nspm.rs)

- Skoro dvije decenije čekamo, a siguran sam da je Srbija danas spremnija za pristupanje EU nego što to proces pregovora pokazuje - rekao je Pastor, koji predvodi delegaciju Vojvodine tokom boravka u Briselu.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić istakao je značaj koji za Srbiju ima Evropska nedjelja koja je u Briselu okupila 6.000 učesnika.

- Tradicionalne manifestacije visokog ranga, poput Evropske nedelje regiona i gradova uvek i iznova su prilika, da Vojvodina i Srbija u najboljem svetlu prezentuju svoje potencijale i što je najvažnije, ostvare brojne važne kontakte sa drugim evropskim regijama - rekao je Drakulić.

Tokom boravka u Briselu delegacija Vojvodine je ostvarila kontakte sa predsjednikom Evropskog komiteta regiona Karl-Hajncom Lambercom, saopšteno je iz Biro Pokrajinske vlade za odnose sa javnošću.

Vojvođanska delegacija će se sutra sastati delegacijom njemačke pokrajine Hesen kada će finalizovati tehničke detalje o potpisivanju zajedničke izjave o namjerama vezanim za uspostavljanje saradnje.

Potpisivanje ovog dokumenta očekuje se do kraja godine u Vizbadenu.

Na otvaranju 17. Evropske nedjelje gradova i regija, delegaciju Vojvodine, osim predstavnika Skupštine i Pokrajinske vlade, čine i predstavnici pokrajinskog Fonda "Evropski poslovi", kao i vojvođanske Privredne komore.

Tokom Evropske nedjelje, gotovo 600 govornika iz regiona i gradova obratiće se na više od 300 zvaničnih događaja, a tema će biti razvoj evropskih regiona i gradova.

Manifestaciju su organizovali Evropski komitet regiona i Generalni direktorat Evropske komisije za regionalnu i urbanu politiku.

Evropska nedelja regiona i gradova trajaće do srijede, 9. oktobra.