X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/10/2019 |  18:16 ⇒ 18:40 | Izvor: SRNA

Kovačević: Bošnjački politički predstavnici isključivi krivci za stanje u BiH

- To što godinu dana od održavanja opštih izbora u BiH još nije formiran Savjet ministara pokazuje samo jedno - da je BiH nefunkcionalna i neodrživa, i to samo zbog toga što bošnjačka politička komponenta ne može da prihvati realnost, Dejtonski mirovni sporazum i mir u BiH - ističe portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: SRNA
Radovan KovačevićFoto: SRNA

Kovačević je izjavio Srni da se slobodno može reći da su građani cijele BiH, i Republike Srpske i Federacije BiH, žrtve svojevrsne talačke krize, koju su, zbog neprihvatanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kreirali bošnjački politički predstavnici, koji i snose isključivu odgovornost za trenutno stanje u BiH.

Komentarišući današnje izjave lidera opozicije u Republici Srpskoj, on je rekao da je očigledno da oni nisu dorasli aktuelnom političkom trenutku i političkoj situaciji i nikako ne mogu da razumiju da su političke ucjene kojim prisežu predstavnici bošnjačke političke komponente danas isporučene SNSD-u, ali su, u suštini isporučene, isključivo Republici Srpskoj.

- I oni bi bili suočeni sa istim takvim ucjenama kada bi eventualno pobijedili na izborima, ali sve dok se ovako ponašaju uvjeren sam da nikada neće ni pobijediti - naglašava Kovačević.

On navodi da je u tom kontekstu izjava predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da ovo nije rekord i da je u eri Nikole Špirića bio i duži rekord neformiranja saziva Savjeta ministara tačna, ali je, kako kaže, Šarović zaboravio reći da su i tada odgovorni bili Bošnjaci, koji nisu dozvoljavali legitimnim pobjednicima u hrvatskom nacionalnom korpusu, kao što danas ne dozvoljavaju i politički ucjenjuju legitimne predstavnike srpskog konstitutivnog naroda.

Kovačević ističe da je isto tako sramna i licemjerna izjava lidera PDP-a Branislava Borenovića da su jedini krivci koalicija SNSD, SDA i HDZ BiH.

- Sramno je govoriti tako nešto dok sjedite u Savjetu ministara u koaliciji sa SDA i primate enormne plate koje niste zaslužili na izborima i nemate legitimitet građana - naglašava Kovačević.

On navodi da vlast u BiH mora biti formirana na način predviđen Ustavom.

- Izborni pobjednici u sva tri konstitutivna naroda treba da formiraju Savjet ministara i da počnu raditi u korist građana oba entiteta koji čine BiH - poručuje Kovačević.

U BiH su, tačno prije godinu, 7. oktobra prošle godine, održani opšti izbori, a vlast na nivou BiH i Federacije BiH još nije formirana, dok je Republici Srpskoj formirana na vrijeme.