latinica  ћирилица
07/10/2019 |  18:34 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Erdogan u posjeti Srbiji: Početak radova na auto-putu Beograd - Sarajevo (FOTO)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u dvodnevnoj je posjeti Srbiji. Odnosi sa Turskom su najbolji dosad, što potvrđuje ekonomska i privrednu saradnja, prva je ocjena predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić i Erdogan kažu da su uspostavili političko povjerenje i možda najbolje odnose dvije zemlje u modernoj istoriji. Dramatičan uspon u odnosima, potkrepljuju brojkama. Od posljednje Erdoganove posjete, izvoz u Tursku povećan je gotovo osam puta. Samo izvoz goveđeg mesa, od 35 miliona evra, zaustavio je pad stočarske proizvodnje u Srbiji. Turska otvara tržište, ali i kulturne i naučne kapacitete. Tako će omogućiti uvid u Osmanski arhiv, koji na 120 hiljada kvadratnih metara, ima više pisanih dokumenata o nama, nego što ih mi imamo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je turskom predsjedniku Erdoganu doček, uz najviše počasti ispred Palate Srbija, uz postorojenu jedinicu garde i počasne plotune. Visoki zvaničnici posjetili su izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije". Razgovarali su u četiri oka, a održana je i sjednica Visokog savjeta za saradnju dvije zemlje. Napreduje ekonomska saradnja. Raste trgovinska razmjena.

- Već krajem 2018. godine naša trgovinska razmjena je dostigla visinu od milijardu i 84 miliona evra, negdje oko milijardu i 200 miliona dolara, a u ovoj godini naša trgovinska razmjena u prvih osam meseci je veća za 13 odsto u odnosu na 2018. godinu - tvrdi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Potpisano je devet bilateralnih sporazuma u raznim oblastima, od vojske i bezbjednosti, do nauke, tehnologije i industrije. Turski poslovni ljudi dodaju nove investicione aktivnosti postojećim, i želio bih da vidim nastavak tih aktivnosti, rekao je Erdogan, ističući da će biti otvoreno šest fabrika i položen kamen- temeljac za još jednu.

Erdogan u Beogradu

- Obnovljeni sporazum o slobodnoj trgovini je nedavno stupio na snagu. S predsjednikom sam postavio cilj od 2 milijarde robne razmjene kratkoročno, i 5 milijadri dugoročno - kaže Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske.

Erdogan kaže da će Turska nastaviti konstruktivnu ulogu u stabilnosti Balkana. Podržavamo evroatlantski smjer regiona, rekao je truski predsjednik, najavljujući sutrašnji trilateralni sastank Srbije, BiH i Turske.

- Otpočećemo projekat auto-puta Beograd-Sarajevo, to će biti most mira koji će povezivati srca u regionu, most koji će biti značajan za region - dodao je Erdogan, a sa tom konstatacijom složio se i Vučić.

- Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo i sa BiH. Postoje određeni predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilateralu, da na ove tri zemlje dodamo Rusku Federaciju, mislim da je moguće da i taj četvorni sastanak održimo.

Polaganjem kamena temeljca u Kuzminu i zvanično počinje gradnja auto-puta Beograd Sarajevo, odnosno od Beograda prema Banjaluci. Redžep Tajip Erdogan ovo je nazvao prekretnicom za Balkan. Za sada je sigurno da Beograd počinje sa gradnjom dionica do Bijeljine, i od Požege ka Višegradu, a BiH ima jedino memorandum, koji su, u Ankari, potpisali Milorad Dodik i Erdogan. I sve oči su uprte u sastanak trilaterale, ne bi li bila odblokirana sredstva evropskih fondova, za putnu infrastrukturu.

Dionica auto-puta Sremska Rača-Kuzmin duga je 18 kilometara. Vrijednost radova, s mostom preko Save, je 225 miliona evra. Rok izgradnje dvije i po godine. Most će biti postavljen 300 metara nizvodno od postojećeg, dug 1300 metara i najzahtjevniji je objekat na trasi koju gradi Srbija. Vrijednost mosta je 100 miliona evra.

-Čelični most će se graditi metodom nagurivanja, to zahtjeva veliko iskustvo i tehnička znanja. To će za nas biti veliki izazov. Takođe i sa bosanske i sa srpske strane će se graditi betonski prilazni vijadukt dužine od po 500 metara - poručio je Јusuf Pehlivan, koordinator projekta.

Erdogan u Beogradu (Foto: Tanjug)

Oba kraka auto-puta gradiće turska firma "Tašjapi".

- Ima dosta nepoznanica sa bosanske strane, ali negdje mislim da upravo i ti zajednički sastanci koji će biti 8. i sa predsjednikom Turske i našim predsjednikom i svim predstavnicima BiH i shvatanje političra da to jeste u interesu svih - istkla je Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske ističe da je financijski dio još uvijek nepoznanica.

- Ono što ostaje nepoznanica, što se tiče Republike Srpske, to je finasiranje tog dijela autoputa. Načelno, dogovor sa Turskom da, ali još nemamo konkretne dogovore, ne znamo ni koliko će sve to da koštati - poručuje Višković.

Prvi krak auto-puta Beograd - Sarajevo predviđen je u blizini raskrnice Kuzmin, zatim atarima sela Kuzmin i Bosut do graničnog prelaza u Sremskoj Rači. Kroz Srpsku prolazi teritorijom grada Bijeljina, ka distriktu Brčko, a potom nadomak Lončara, i kroz Federaciju od Tuzle ka Sarajevu. Plan parcelacije za auto-put Rača - Bijeljina – Brčko, u Bijeljini je na javnoj raspravi. To je šansa i za Lopare.

Za 15 minuta bićemo na autoputu i povezeni sa svim tržištima. 7-8 preduzeća izvozno orjentisanih, to bi bila velika podrška njima - ističe Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Drugi krak auto-puta, za koju Srbija već ima plansku dokumentaciju, naslanjao bi se na izgrađenu dionicu kod Požege u Kotromanima, a od granice Srbije i Srpske kod Višegrada vodio bi preko Rogatice, Sokoca i Pala, do entitetske linije i Sarajeva. O ovoj trasi još je više nepoznanica, mada je Srbija spremna da ga počne graditi krajem naredne godine.

Održan je i poslovni forum. Dvojica predsjednika razmijenili su zajednička izdanja poštanskih markica, povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske.