X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/10/2019 |  18:44 ⇒ 20:14 | Izvor: TANЈUG

Antić: Krak Turskog toka će ići i do Republike Srpske

Krak magistralnog gasovoda kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice ići će i do Republike Srpske, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Aleksandar Antić - Foto: TANЈUG
Aleksandar AntićFoto: TANЈUG

Na panelu posvećenom energetskoj geopolotici i izazovima za Srbiju i region na tom polju, Antić je rekao da magistralni gasovod kroz Srbiju od bugarske do mađarske granice kao nastavak Turskog toka predstavlja ogroman potencijal koji će Srbiju učiniti tranzitnom zemljom.

To će nam, kaže, omogućiti da ozbiljno planiramo energetske projekte.

Druga konekcija, kaže, biće ka Bugarskoj kao veza sa južnim gasnim koridorom, a planirana je i interkonekcija sa Rumunijom.

- Ključ energetske bezbednosti Srbije, Republike Srpske, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore nije u našim ostrvskim energetskim politikama, već u snažnoj regionalnoj energetskoj politici, politici razumijevanja i izgradnji interkonekcija koje će nas učiniti jačim - rekao je Antić.

Naveo je da je gas energent 21. vijeka koji je najprihvatljiviji i najčistiji i poručio da Srbija vodi nezavisnu politiku razvoja i da razume odnose u svijetu.

Ministar je naglasio da Srbija ima jednu veoma intenzivnu politiku kada je energetika u pitanju, sa značajnim investicijama i da je energetika, pored rudarstva i infrastrukture, jedna od sfera u kojoj imamo najdinamičniji rast.

- Pokušavamo da velikim brojem projekata uhvatimo korak sa razvijenim svijetom - kaže Antić i navodi da se to odnosi na pitanje energetske bezbjednosti i snabdijevanja, ali i na nove tehnologije i zaštitu životne sredine.

Obaveza je, rekao je ministar, da se energetskom politikom stvori ambijent u kome će se energetski objekti razvijati i očuvati sa stanovišta najnovijih tehnologija i sa stanovišta zaštite životne sredine, ali i da razvijamo nove projekte koji su ekološki moderni.

- Naša energetska politika je zasnovana na nekoliko ključnih prioriteta, a to je sačuvati baznu energiju u meri u kojoj je to moguće uz primenu najviših standarada zaštite životne sredine i ulazak u obnovljive izvore energije - kaže Antić.

Srbija, naglašava, ima civilizacijsko pravo da dostigne nivo razvoja na kome su danas najrazvijenije zemlje, ali i naveo da ne možemo tako lako da se odričemo našeg termosektora i jedinog energetskog resursa kojim raspolažemo.

- To je nažalost ugalj. Obaveza je da ga koristimo na tehnološki najprihvatljivi način - rekao je Antić i naveo da se ulažu veliki napori u značajne projekte usmjerene ka energetskog efikasnosti.

Naveo je da je tako smanjena efektivna potrošnja i to jedan posto godišnje, a plan je da se nastavi taj tempo i da se formiraju novi fondovi za energetsku efikasnost.

Srbija, kaže Antić, krupnim koracima grabi ka uvođenju obnovljivih izvora energije, a 2018. i ove godine je apsolutni šampion kada su u pitanju energane na vjetar.

Kako je naveo, u protekle dvije godine Srbija je obezbijedila oko 500 megavata iz obnovljivih izvora energije, od čega je oko 400 megavat iz enerije vjetra.

- Činimo krupan iskorak i naš energetski miks unapređujemo na kvalitetan način. Imamo ambiciozne planove - rekao je ministar.

Naveo je da u planu da se sa Republikom Srpskom grade novi kapaciteti na Drini, kao i da se nastoji da se biomasa uključi u sistem daljinskog grijanja.

- Za šest gradova potpisujemo ugovore, to govori da mi obnovljive izvore energije stavljamo u prvi plan. Planiramo da iskoristimo do kraja hidropotencijale Ibra i Morave, planiramo da naš eneregetski miks ojačamo većom upotrebom gasa - poručio je Antić.