latinica  ћирилица
07/10/2019 |  19:04 | Autor: SRNA

Kurdi spremni za saradnju sa vlastima u Damasku

Kurdi u sjeveroistočnoj Siriji spremni su da sarađuju sa vlastima u Damasku kako bi se zaštitili od operacije turske vojske koja se sprema, usljed povlačenja SAD iz tog dijela zemlje, izjavio je visoki funkcioner Autonomne administracije sjeverne i istočne Sirije Badran DŽiakurd.
Kurdi u Siriji (foto: Twitter @ECentauri) -
Kurdi u Siriji (foto: Twitter @ECentauri)

On je rekao da je sporazum sa Damaskom neophodan kako bi Administracija mogla da zaštiti prava ljudi i da igra ulogu u cijeloj Siriji.

- Zbog toga smo u više navrata pokušavali – direktno ili uz posredovanje Rusije – da održimo dijalog sa Damaskom i postignemo politički dogovor kako bismo okončali sirijsku krizu i suočili se sa agendama kojima se traži podjela sirijske teritorije - istakao je DŽiakurd.

DŽiakurd je naglasio da je Administracija oduvijek priznavala i vjerovala u značaj održavanja ozbiljnog dijaloga sa Damaskom i da će oduvijek biti otvorena za postizanje tog cilja.

Kurdski zvaničnik podsjetio je da bi Rusija mogla da igra važnu ulogu i da vlada uvjerenje da će ta uloga biti od ključne važnosti, javio je Sputnjik.

- Učinićemo šta god je potrebno da zaštitimo od napada i da odbranimo naš narod. Nadamo se da Rusija može da odigra važnu ulogu u nastavku dijaloga sa ciljem rješavanja krize u Siriji i spremni smo da u tu svrhu nastavimo dijalog sa Damaskom - dodao je DŽiakurd.

Kurdi u ovoj autonomnoj pokrajini već su pokušali da postignu sporazum sa Vladom Sirije, kako bi obezbijedili zaštitu od Turske, ali ti razgovori nisu donijeli nikakve značajne rezultate.

U međuvremenu su SAD, koje su podržavale kurdske snage u sjevernom dijelu Sirije, počele da povlače svoju vojsku iz tog područja, a iz Bijele kuće saopšteno da Vašington neće niti da podrži niti da bude umiješan u operaciju turske vojske.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije razgovarao sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o planovima Ankare za početak vojne operacije u Siriji.

On je podsjetio da je Putin rekao da Rusija podržava pravo Turske da osigura svoju bezbjednost, ali da bi trebalo izbjegavati postupke koji bi mogli da podrivaju napore u pronalaženju rješenja za sirijsku krizu.

- Kremlj se nada da će Turska poštovati teritorijalni i politički integritet Sirije - dodao je Peskov.

Erdogan je u subotu, 5. oktobra, izjavio da bi Turska u narednih nekoliko dana mogla da započne vojnu operaciju istočno od Eufrata u Siriji, kako bi svoju granicu očistila od kurdskih militanata, koje Ankara smatra teroristima.

Turski predsjednik je dodao da Turska želi da formira bezbjednosnu zonu u tom području i da obezbijedi smještaj za sirijske izbjeglice.