latinica  ћирилица
07/10/2019 |  20:08 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Šeranić: Nastavljamo sa mjerama poboljšanja stanja u zdravstvu (VIDEO)

Vlada Republike Srpske definisala je tri segmenta od značaja za unapređenje ekonomsko-socijalnog položaja zdravstvenih radnika, a jedan od tih je i odluka da se poveća cijena rada u zdravstvu, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- Ova odluka podrazumijeva da se cijena rada poveća sa 135 KM na 145 KM. Konkretno, shodno ovoj odluci, biće potrebno obezbijediti 5,3 miliona KM do kraja godine - istakao je Šeranić u Dnevniku plus naše Televizije.

On je naglasio ova odluka znači i linearno povećanje plata svima onima koji rade u zdravstvu, te dodao da će se valorizovati u skladu sa koeficijentima.

- To znači da će pojedina radna mjesta imati povećanja od 50 KM pa do 200 KM - pojasnio je ministar.

Naglasio je da je ova odluka potpisana sa jednim od reprezentativnih sindikata, dok Strukovni sindikat doktora medicinie i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu nisu prihvatili ovu odluku i traže povećanje od 30 odsto.

- Kolege iz drugih sindikata imaju svoje zahtjeve. Јa sam sa njima obavljao razgovore, upravo i sa ova dva reprezentativna sindikata i nažalost mi nismo mogli udovoljiti njihovim zahtjevima. Ova odluka koju smo donijeli je bila jedina opcija koju je Vlada mogla da prihvati - rekao je Šeranić za RTRS.

Istakao je da su sa svim sindikatima razgovori bili korektni, te dodao da Vlada sve sindikate gleda kao partnere.

- Mi smo dogovorili da u narednom periodu uđemo u razmatranje trenutnog Zakona o platama u zdravstvu, posebnog kolektivnog ugovora i izradi jednog novog zakonskog rješenja kojeg nismo imali u Republici Srpskoj, a to je zakon o djelatnostima u zdravstvu - izjavio je Šeranić.