latinica  ћирилица
07/10/2019 |  20:31 ⇒ 20:59 | Autor: TANЈUG

Borel: Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, ono neće biti država

Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje.

On dodaje da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati, a prvo će posjetiti Prištinu, jer, kaže, Srbiju već dobro poznaje.

- Јedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bih ispunio ovaj prioritet - izjavio je Borel.

Žozep Borel je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta poručio da dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen.

- Kosovo mora da povuče takse, a Srbija da se angažuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu - ocijenio je Borel.

Na pitanje da li će kredibilitet i integritet njegove politike u dijalogu Beograda i Prištine biti doveden u pitanje zbog pozicije Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Borel kaže da iako se zemlje članice razlikuju po pitanju priznanja, one su ujedinjene u svom angažmanu na rješavanju problema.

- Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili - poručio je Borel.

Dosadašnji šef diplomatije Španije je dodao da dobro poznaje Srbiju, a da na Kosovu nikada nije bio iz "očiglednih razloga".

- Zato će moja prva posjeta biti Prištini - najavio je Borel.

On je zaključio da EU ne može biti "geostrateška sila" ukoliko prvo ne riješi problem u njenom neposrednom okruženju.