X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
08/10/2019 |  07:36 ⇒ 19:55 | Izvor: RTRS

Beograd: Svečana akademija, "Zavjet Svetom Savi" (RTRS, 20.00)

U Beogradu će večeras biti održana svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve kojoj će prisustvovati zvaničnici iz Republike Srpske.
Centar Sava u Beogradu (Foto: belgrade-beat.com) -
Centar Sava u Beogradu (Foto: belgrade-beat.com)

Svečanoj akademiji pod nazivom "Zavjet Svetom Savi", koja počinje u 20.00 časova u Centru "Sava", prisustvovaće predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Prenos akademiju možete pratiti od 20.00 časova na našem programu.

Zvanično obilježavanje osam vijekova od samostalnosti SPC počelo je u nedjelju, 6. oktobra, u Manastiru Žiča, gdje je Svetu arhijerejsku liturgiju služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Povodom velikog jubileja, u Muzeju SPC u Beogradu sutra u 18.00 časova biće otvorena izložba "Osam vijekova umjetnosti pod okriljem SPC".

Na izložbi će biti izloženi umjetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živjeli, prije svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Arhimandrit Sava, tadašnji iguman manastira Hilandar, izdejstvovao je 1219. godine autokefalnost SPC kod nikejskog cara Teodora Prvog Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla Prvog Haritopula.

Samostalnost SPC proglašena je 14. septembra 1219. godine, a za sjedište prve arhiepiskopije izabran je manastir Žiča, zadužbina Stefana Prvovjenčanog, prvog kralja iz dinastije Nemanjića.