X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
08/10/2019 |  10:49 ⇒ 10:54 | Izvor: Agencije

Sudbina Albanije i Sjeverne Makedonije u rukama Holandije

Da li će Tirana i Skoplje početi pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, zavisi od Holandije, objavila je holandska televizija NOS.
Holandski parlament (Foto:rs.sputniknews.com) -
Holandski parlament (Foto:rs.sputniknews.com)

Holandski parlament će danas raspravljati o proširenju Unije i priključivanju ove dvije zemlje.

Već godinama Albanija i Sjeverna Makedonija nastoje da počnu pregovore o ulasku u EU, ali do sada bez uspjeha. Prvenstveno je Holandija protiv započinjanja pregovora o priključivanju, naročito kada je u pitanju Albanija.

Njemačka je takođe bila protiv protiv početka pregovora, ali je njemački parlament nedavno odlučio da počne razgovore, pod uslovom da Albanija i Sjeverna Makedonija ispune određene uslove, između ostalog, da obezbijede bolje funkcionisanje sudstva, kao i i efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala.

Iako su to isti uslovi koje i Holandija postavlja, veliko je pitanje da li će holandski parlament danas odlučiti isto kao i Njemačka.

Najvažniji argument koji Holandija navodi za blokiranje početka pregovora jesu upravo korupcija i organizovani kriminal u te dvije zemlje.

S druge strane, većina zemalja koje podržavaju početak pregovora o njihovom priključivanju EU, kao što su Italija, Austrija i većina zemalja istočne Evrope, smatraju da bi upravo članstvom u Uniji mogao biti izvršen veći uticaj na Tiranu i Skoplje.

POsim toga, pristalice početka pregovora strahuju od sve većeg uticaja Rusije, koja u ove zemlje ulaže velike svote novce, i otvaranjem pregovora žele taj uticaj da ograniče, navodi analitičar televizije NOS.

U međuvremenu, Albanija i Sjeverna Makedonija intenzivno rade na ispunjenju postavljenih uslova.

Posebno Makedonija koja je početkom ove godine promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija i tim kompromisom okončala višegodišnji sukob sa Grčkom.

Pored toga se Sjeverna Makedonija intenzivno bori protiv korupcije, a i vlasti u Albaniji nastoje da smanje korupciju i organizovani kriminal.

Tako je prethodnih mjeseci izvršena istraga nad svim sudijama, koji su morali da daju na uvid svoje bankovne račune i pokažu svu nepokretnu imovinu. Sudije koje nisu mogle da dokažu poreijklo visokih svota novca na računima ili nepokretne imovine, suspendovane su.

U međuvremenu je 200 sudija osuđeno dok se skoro šezdeset posto njih neće vratiti u sud zbog ustanovljene korupcije u prošlosti.

Nakon današnje debate u parlamentu, holandski ministar Stef Blok saopštiće odluku Holandije na sastanku EU koji će se održati ovog vikenda u Luksemburgu.

Tek tada će EU donijeti i zvaničnu odluku o eventualnom priključivanju Albanije i Sjeverne Makedonije.

Albanija i Sjeverna Makedonija nisu jedine zemlje koje čekaju na članstvo u Evropskoj uniji.

Zemlje kandidati za članstvo su i Turska (kandidat od 1999. godine, počela pregovore o priključivanju 2005), Crna Gora (kanditat od 2010, pregovori od 2012), Srbija (zemlja kandidat od 2012. godine, pregovore o priključenju počela 2014), dok BiH i Kosovo još čekaju na status zemlje kandidata za članstvo u EU.