latinica  ћирилица
08/10/2019 |  14:19 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

SNS: Srbima u Crnoj Gori uskraćena skoro sva ustavna prava

Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su skoro sva stečena i Ustavom garantovana prava, ne samo od izdvajanja iz zajedničke države sa Srbijom, već i ona koja je imao kao viševjekovni konstituent države Crne Gore, rekli su danas predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta u razgovoru sa zaštitnikom ljudskih prava.
Podgorica - Foto: RTS
PodgoricaFoto: RTS

Iz SNS-a su ukazali da je zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi izuzetno mala ili gotovo ne postoji, što očigledno pokazuje odnos aktuelne vlasti prema građanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

Predsjednik SNS-a u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović i sekretar Đorđe Brujić razgovarali su u Podgorici sa zamjenikom zaštitnika ljudskih prava i sloboda koja obavlja funkciju zaštitnika Zdenkom Perović i zamjenikom za oblast zaštite od diskriminacije Sinišom Bjekovićem.

Oni su istakli da u kontinuitetu obavještavaju instituciju zaštitnika o ovim problemima, ali da je bez obzira na korektna mišljenja i preporuke zaštitnika ljudskih prava i sloboda očigledan nedostatak moći zaštitnika da adekvatno sankcioniše očiglednu diskriminaciju i utiče na njeno otklanjanje, saopšteno je iz SNS-a.

- To se konkretno odnosi na preporuke zaštitnika ljudskih prava i sloboda Skupštini Crne Gore, Vladi i Vrhovnom sudu da u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom uspostave Ustavom garantovanu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma - navodi se u saopštenju.

U SNS kažu da je sličan slučaj i sa preporukom Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava da bez odgađanja preduzme mjere na izvršenju odluke o raspodjeli sredstava za projekte koje je podržao Upravni odbor ove organizacije.

Srpski nacionalni savjet je tražio da se ova mišljenja i preporuke obnove i da se insistira na njihovoj primjeni.

- Posebno su potencirana identitetska pitanja o slobodnom izjašnjavanju na sljedećem popisu stanovništva 2021. godine i obaveznosti izjašnjavanja građana Crne Gore i na ćiriličnoj popisnici i kontroli anketara, što je od izuzetnog važnosti za identitetska pitanja srpskog naroda - smatraju u SNS.