latinica  ћирилица
08/10/2019 |  14:30 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Trilateralni sastanak u Beogradu: Važan dan za Srbiju, Srpsku i BiH

Nakon trilateralnog sastanka u Beogradu članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika DŽaferovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom održana je konferencija za novinare.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik zahvalio se Erdoganu na ukazanom povjerenju vezanom za gradnju auto-puta Beograd - Sarajevo.

- Razgovarali smo o razvojnim projektima, kao što je auto-put, ali i gasovod Turski tok. Ukazali smo na spremnost za druge investicije kao što je modernizacija željezničkih pruga i izgradnja novih. Tu je potreba da se sačuva dobra politička saradnja, stabilnost i mir - dodao je Dodik.

Istakao je da BiH nije u poziciji da brzo rješava nesuglasice unutar zemlje.

- Ipak, verujem da ćemo uspjeti u tome. Složili smo se da sastanak trilaterale sljedeće godine bude u Sarajevu, a one tamo u Turskoj - rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zahvalnost Turskoj zbog stabilizujuće uloge na Balkanu koja je veoma značajana.

- Predsednik Turske /Redžep Tajip Erdogan/ je svojim ostankom i zajedničkim odlaskom u Sremsku Raču pokazao koliko mu je važan ovaj region, kao i BiH i Srbija - rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanaka Srbije, Turske i BiH koji je održan u Palati Srbija.

Navodeći da je završena dokumentacija i obezbijeđeno finansiranje izgradnje dionice od Kuzmina do Rače na auto-putu Beograd-Sarajevo, Vučić je istakao da je od 1945. godine ovo jedna od rijetkih stvari oko koje će biti složni svi u Srbiji i u BiH.

- Do sada kao da je postojala neka nevidljiva ruka koja nije dozvoljavala da se grade komunikacijske veze između Srbije i BiH. Nemamo dobrih puteva, ni pruga i vreme je da se to promeni - poručio je Vučić i naglasio da je ovo veliki dan za Srbiju.

On je istakao da će Srbija u potpunosti finansirati izgradnju mosta preko Save na ovoj dionici.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se na trilateralnom sastanku Srbije, Turske i BiH u Beogradu razgovaralo o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, njegovim krakovima, mogućnostima finansiranja i načinima izvođenja, ali da su javile i ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture.

 Komšić je na konferenciji za novinare istakao da su to skupi projekti jer je riječ o zahtjevnim terenima, posebno u BiH, ali da su višestruko korisni s obzirom na to da povezuju dvije zemlje i građane Srbije i BiH.

Vučić je rekao da je danas važan dan za Srbiju, Srpsku i BiH jer se razgovaralo o veoma bitnim projektima a gradnja auto-puta je jedan od njih.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavio je da postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH i da bi ih trebalo početi rješavati, zbog čega je potrebno voditi dijalog i intenzivirati saradnju između institucija dvije zemlje.

 Na konferenciji za novinare u Beogradu nakon trilateralnog sastanaka Srbije, Turske i BiH u Beogradu, DŽaferović je rekao da se samo tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi.

- Ono što je zajedničko za zemlje koje učestvuju u ovoj trilaterali je pitanje auto-puta Sarajevo-Beograd, čiji ćemo početak izgradnje danas ozvaničiti ovdje u Srbiji. To je veoma važan projekat koji definitivno utiče na mir i stabilnost u cijelom regionu - istakao je DŽaferović.

On je rekao da je Srbija završila svoje obaveze, kao i odnose sa Turskom i da danas počinje dio izgradnje auto-puta kroz Srbiju.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da su putevi sinonim za civilizaciju i život i da će auto-put koji treba da spoji Beograd i Sarajevo još više zbližiti Srbiju i BiH, te spriječiti odliv stanovištva u budućnosti.

Erdogan je, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima Predsjedništva BiH, rekao da će auto-put Beograd-Sarajevo učiniti region mjestom koje privlači ljude i čini ga dostupnim.

- To znači da ljudi više neće morati da odlaze iz svoje domovine - istakao je turski predsjednik.

Zahvalivši Vučiću što je bio domaćin današnjeg sastanka trilaterale Srbija-BiH-Turska, Erdogan je ocijenio da je sastanak trilaterale, kao i jučerašnji bilateralni sastanak sa predsjednikom Srbije, za koji je rekao da je bio fokusiran na odnose ove dvije zemlje, bio izuzetno plodonosan.

- Poenta današnjeg sastanka je to što se razmišlja o cijelom regionu - istakao je Erdogan.

On je dodao da problemi u vezi sa formiranjem Savjeta ministara u BiH nakon 12 mjeseci moraju biti riješeni jer bez toga nema efikasnog nastavljanja posla.

Erdogan je najavio da će iduće godine u maju sastanak trilaterale biti održan u Turskoj, a da će prethodno jedan sastanak biti održan u BiH.

Dragi prijatelju Vučiću, želio bih još jednom da uputim zahvalnost što ste bili domaćin samita. Radujem se predstojećim samitima - istakao je predsjednik Turske.