latinica  ћирилица
08/10/2019 |  15:49 ⇒ 17:40 | Autor: SRNA

Trninić: Infrastrukturno povezivanje jedan od prioriteta Srpske

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas Srni da je infrastrukturno povezivanje u regionu jedan od prioriteta Srpske i da je zadovoljstvo da će danas i u narednih nekoliko dana biti ozvaničen početak važnih projekata kao što su izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo i mosta na Savi između BiH i Hrvatske.
Neđo Trninić - Foto: SRNA
Neđo TrninićFoto: SRNA

Trninić je, poslije panel diskusije u Beogradu o temi "Promocija povezivanja jugoistočne Evrope" koja je održana u okviru 19. Ekonomskog foruma Srbije, rekao da je fokus bio na infrastrukturnom povezivanju u regionu i tome kako ti projekti utiču na razvoj ekonomije i povezivanje ljudi.

- Napravljen je presjek aktivnosti na našim područijma, planova povezivanja i mogućnosti uključivanja međunarodnih finansijskih institucija kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj i Svjetska banka u realizaciju tih projekata. Veoma sam zadovoljan spremnošću tih institucija da se ide u tom pravcu. Јedan od uslova je saradnja zemalja u regionu koja je sa pozicije Srpske iskazana kroz izgradnju mosta na Savi u Gradišci i auto-puta Beograd-Sarajevo - istakao je Trninić.

On je istakao da će danas u Rači biti ozvaničen početak izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, a da će u petak, 11. oktobra, biti položen kamen temeljac za most u Gradišci.

- Naš prioritet je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. Izgradnja mosta u Gradišci je tema još od 2004. godine, a zadovoljstvo je da će biti položen kamen temeljac, a potom krenuti radovi čime ćemo dobiti puni smisao naših infrastruktuirnih projekata iz oblasti auto-puteva. To je dokaz da ono što planiramo i realizujemo - kaže Trninić.

On je dodao da se u planove uklapa i most "Bratoljub" između Bratunca i Ljubovije koji je izgrađen, ali još nije u funkciji, te da su u razgovorima sa Crnom Gorom o završetku izgradnje puta Foča-Šćepan polje.

Trninić je podsjetio da Srpska već izvodi radove u okviru prve faze na koridoru "Pet ce", da su obezbijeđena sredstva za drugu fazu, ali da čekaju da bude ratifikovan sporazum u Savjetu ministara.

- Vodimo aktivnosti da bismo nastavili dalje prema Vukosavlju, a zatim prema Brčkom, Bijeljini i Rači i budućem mostu na granici sa Srbijom. Intenzivno sprovodimo aktivnosti kako bi to bilo realizovano i sve naše kapacitete smo usmjerili u tom pravcu - naglasio je Trninić.