latinica  ћирилица
08/10/2019 |  18:56 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Kasarna Sarica od danas u vlasništvu opštine Laktaši

Dio objekata i zemljište bivše kasarne Sarica u Trnu od danas su u vlasništvu opštine Laktaši.

U zgradi nekadašnje Specijalne jedinice policije smještena je stanica policije Trn, a mjesna zajednica Trn planira izgradnju vrtića i poslovnog inkubatora.

Nakon što je opština Laktaši vlasništvo nad zemljištem u Zalužanima prenijela na MUP, ministarstvo je vlasništvo na oko dva hektara zemljišta nekadašnje kasarne Sarica prenijelo na opštinu Laktaši. U nekadašnjoj zgradi Specijalne antiterorističke jedinice smještena je Stanična policija Trn, a MUP će i dalje koristiti jedan dio objekata za svoje namjene.

- Polovina kasarne je već pregrađena ogradom. Ostaju ovdje objekti koji će biti korišteni kao depoziti i za smještaj određenih vozila oduzetih u procesu, ali i ostali arhiv i druge stvari o kojima ne mogu detaljnije da vam pričam - rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U opštini Laktaši ističu da su prioriteti izgradnja vrtića, ambulante, društvenog doma mjesne zajednice Trn. Kandidovan je i projekat prekogranične saradnje s Hrvatskom i Crnom Gorom, izgradnja poslovnog inkubatora od 1000 kvadratnih metara za razvoj malih biznisa i obuku operatera za rad na CNC mašinama i 3D printerima.

- Nama je to značajno zato što je Trn najveća mjesna zajednica. U Trnu su dosta skupe nekretnine i nema državnog zemljišta koje bi mogli iskoristitti za neke sadržaje, i ovo će nam dobro doći da doradimo drštvene prostorije, prvenstveno namijenjene obrazovanju - istakao je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Uklanjanjem rampe na ulazu nekadašnje kasarne Sarica omogućena je i bolja saobraćajna povezanost mjesne zajednice Trn. Interes za ovaj dio zemljišta je pokazala i Srpska pravoslavna crkva.

Povezane vijesti:

Izvršena primopredaja bivše kasarne Sarica