latinica  ћирилица
08/10/2019 |  19:19 ⇒ 20:17 | Autor: sputniknews.com

Demonstracije u Ekvadoru, Vladu premještaju iz prestonice (FOTO/VIDEO)

U Ekvadoru su u toku haotične, masovne demonstracije, nakon uvođenja mjera štednje koje su vezane za nedavno sproveden sporazum sa MMF-om.

Policija je bacila suzavac na demonstrante, dok je Vlada proglasila vanredno stanje.

U ponedjeljak je oko 477 ljudi uhapšeno nakon pet dana žestokih demonstracija, u kojima su demonstranti blokirali puteve i sukobili se sa policijom na ulicama Kita.

Demonstranti, od kojih su mnogi pripadnici autohtonih naroda, naišli su na žestok odgovor policije koji je uključivao suzavac i oklopna vozila, a policajci su okupljene jurili na konjima i motorima.

Predsjednik Moreno najavio je u ponedjeljak uveče da više neće vladati iz Kita i da će se prebaciti u grad Gvajakil, na jugozapadu, u nameri da izbjegne teret demonstracija. Krajem prošle nedjelje, Moreno se nadao da će okončati okupljanja šezdesetodnevnim nacionalnim dekretom o vanrednim situacijama, kojim će privremeno ukinuti slobodu štampe i pravo na javno okupljanje, ali marševi nisu prestali.

Žestoke proteste pokrenuo je paket mjera štednje koje je administracija predsjednika Morena uvela prošle sedmice, a posebno ukidanje državnih subvencija za gorivo. Cijene goriva su se više nego udvostručile, uzimajući nesrazmjerni danak siromašnim i autohtonim zajednicama.

Nove ekonomske mjere dolaze kao dio priprema za kredit od 4,2 milijarde dolara sa Međunarodnim monetarnim fondom, odobrenim u martu. MMF-ovi ugovori o zajmu često zahtijevaju od zemalja koje ih dobijaju da reformišu interne ekonomske politike prije nego što budu odobreni.

Predsjednik je proteste protumačio kao "pokušaj puča" koji su sproveli "korumpirani" zakonodavci povezani sa njegovim prethodnikom i svojevremenim saveznikom Rafaelom Koreom i venecuelanskim liderom Nikolasom Madurom.

Uprkos odgovoru policije, protesti ne pokazuju znake slabljenja. Očekuje se dolazak još oko 20.000 demonstranata u Kito, a mnogi od njih kreću iz južnih dijelova zemlje kako bi učestvovali na protestima. Na društvenim medijima pojavili su se video-snimci na kojima je gomila demonstranata koja maršira prema gradu.