latinica  ћирилица
08/10/2019 |  19:29 | Autor: SRNA

Cvijanović: Odgovornost leži isključivo u političkom Sarajevu

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da odgovornost za neformiranje vlasti u BiH isključivo leži u političkom Sarajevu, prvenstveno na SDA koja je zaustavila taj proces.
Predsjednica Srpske Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Predsjednica Srpske Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Vidjećete jasno da imamo tri pobjedničke partije u tri konstitutivna naroda. SDA je ta koja vuče konce ispred bošnjačkog, HDZ ispred hrvatskog, SNSD ispred srpskog naroda. Međutim, SDA je odlučio da smanji taj prostor u kojem bi SNSD vršio vlast na nivou Sarajeva zato što oni znaju da SNSD zagovara princip Dejtona, a to znači da poštujemo jedni druge, da živimo u decentralizovanoj državi, da njegujemo svoje nadležnosti - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je za N1 rekla da u Sarajevu stanuje neka druga politička filozofija, a to je da iz decentralizacije BiH pretvore u neku centralizovanu zemlju.

- U toj centralizovanoj zemlji postojaće politička većina, neće postojati mehanizmi zaštite, konstitutivnost naroda. Meni je jasno šta oni rade. Takva BiH nije moguća - poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, SDA je u stanju da žrtvuju napredak da bi ostvarili neki svoj politički cilj koji uopšte nije realan i neće se desiti.

Ona je naglasila da nije tačno da trenutna, stara vlast može da radi nesmetano.

- Ljudi koji sada sjede u Savjetu ministara pokušavaju da nam objasne da oni rade. Oni u stvari ne rade: ako ne preuzimate obaveze, ne donosite konkretna rješenja, imate sjednice na koje vam ne dolaze ministri, izvinite čime se vi onda bavite? Ničim - rekla je predsjednica Republike Srpske.