latinica  ћирилица
08/10/2019 |  21:07 ⇒ 22:08 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej: Dodik diše sa srpskim narodom i za srpstvo

Patrijarh srpski Irinej uručio je večeras srpskom članu Predsjedništva BiH Orden Svetog Simeona Mirotočivog Miloradu Dodiku.

- Nije Dodik samo večeras sa nama, on je uvijek tu. On diše sa srpskim narodom i za srpstvo. Samo da mu Bog da snage da nastavi, dok je Dodika u Banjaluci biće i Republike Srpske - rekao je patrijarh Irinej na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Istakao je da će poslije Dodika, doći će neki drugi Dodik, koji će služiti intersima srpskog naroda.

Patrijarh je istakao da je Republika Srpska sa Srbijom jedan narod, jedna vjera, tradicija i jedno duhovno nasljeđe.

- To Dodik naglašava na svakom mjestu i time učvršćuje nadu svog naroda da je nepodeljeni deo srpskog naroda. Molimo se Bogu da sa tom snagom nastavi - naglasio je patrijarh.

Prethodno je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pročitao odluku Sinoda da patrijarh srpski bude odlikovan Ordenom Svetog Save Prvog stepena, a istim ordenom i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlikovan je Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog, budući da mu je ranije uručen Orden Svetog Save Prvog stepena.

Patrijarh Irinej je zahvalio za orden koji mu je dodijeljen, navodeći da je ovo odlikovanje Srpskoj crkvi, arhijerejima, svšetenstvu i monaštvu i narodu koji je pomagao da Crkva izvrši svoju uzvišenu jevanađeljsku i božansku misiju.

Na prijedlog patrijarha Irineja, Vučiću je Orden Svetog Save Prvog stepena dodijeljen za djelatnu ljubav prema majci Crkvi i zalaganje za srpski narod i cjelovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama

Povezane vijesti:

Dodik: Srpski narod pokazuje veliku ljubav i privrženost našoj Crkvi

Vučić: Moja jedina želja je da Srbija bude vječna