latinica  ћирилица
08/10/2019 |  21:47 ⇒ 22:04 | Autor: RTRS

Vučić: Moja jedina želja je da Srbija bude vječna

Malo je naroda koji pod kapon nebeskom žive već vjekovima, a srpski narod to čini. Imamo kontinuitet državnosti od Nemanjića, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pročitao je odluku Sinoda da patrijarh srpski bude odlikovan Ordenom Svetog Save Prvog stepena, a istim ordenom i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

- Pečat je udario Sveti Sava, koji je posvetio život Bogu i svom rodu. Nisam želio da laž postane vječna, i nisam se dvoumio da li je čična cjena ta kojom treba da platim. Moja jedina želja da Srbija bude vječna. Sve što radimo, to je da zaštitimo srpstvo, duhovno i svjetovno - poručio je Vučić.

Na prijedlog patrijarha Irineja, Vučiću je Orden Svetog Save Prvog stepena dodijeljen za djelatnu ljubav prema majci Crkvi i zalaganje za srpski narod i cjelovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlikovan je Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog, budući da mu je ranije uručen Orden Svetog Save Prvog stepena.

Povezane vijesti:

Dodik: Srpski narod pokazuje veliku ljubav i privrženost našoj Crkvi

Patrijarh Irinej: Dodik diše sa srpskim narodom i za srpstvo