latinica  ћирилица
09/10/2019 |  08:15 ⇒ 08:18 | Autor: SRNA

Godišnjica ubistva novinarske ekipe RTS-a na Baniji

Danas se navršilo 28 godina od kada je na putu Petrinja-Glina u Hrvatskoj ubijena četvoročlana ekipa Radio-televizije Srbije iz Šapca, za šta do danas tužilaštva ni Hrvatske niti Srbije nisu pokrenula istrage, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije.
Spomenik ubijenim radnicima RTS-a - Foto: RTS
Spomenik ubijenim radnicima RTS-aFoto: RTS

Tada su ubijeni novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević, dok je mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo na putu do bolnice.

Automobil u kojem se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasjede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine.

Istraživanje UNS-a, pod nazivom "Dosije o ubijenim i nestalim novinarima", pokazalo je da tužilaštva Srbije i Hrvatske do danas nisu pokrenula istrage ovog zločina.

Komandant Trećeg bataljona 544. motorizovane brigade ЈNA Јovo Ilić rekao je "da su novinari ubijeni u vrijeme kada je na snazi bilo primirje".

Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on prvi bio na licu mjesta i prevezao ranjenog Sretana Ilića do brigadne bolnice u Glini, podsjeća UNS.

Podaci iz Amidžićeve novinarske bilježnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu "Slobodni tjednik".

U tom listu, osam dana poslije ubistva, pojavio se tekst pod naslovom "Pucati na špijune bez zaustavljanja".

UNS je naveo da se iz teksta vidi da je autor, potpisan sa Јovan Kubura, koristio bilježnicu i dokumenta koja je kod sebe imao Amidžić kada je ubijen.