X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/10/2019 |  09:05 | Izvor: TANЈUG

Kurti: Kosovo i Albanija treba da se integrišu

Kandidat Pokreta "Samoopredjeljenje" za premijera Kosova Aljbin Kurti je, prema preliminarnim rezultatima CIK-a, dobio najveću podršku građana na proteklim vanrednim izborima. Ponovio je da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.
Aljbin Kurti (Foto: retro-ks.net) -
Aljbin Kurti (Foto: retro-ks.net)

Aljbin Kurti je nakon proglašenja pobjede za KTV rekao da se u okviru Evropske unije "ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca".

Ne spori tezu Ukšina Hotija, koji kaže da je nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne isključuje jedno drugo, ali smatra da "Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije". Kao primjer navodi Njemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Prema Kurtijevim riječima, ideja kosovskog predsjednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumijevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, "država propadne".

- Ne vjerujem u uniju kroz neuspjeh, već kroz uspjeh - rekao je Kurti i dodao da suprotno Tačiju smatra da "uspjeh Kosova ujedinjuje Albance, ne neuspjeh".

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

- Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove – to su teme kojima ću se, pored ose Đakovica–Skadar, baviti u razgovorima sa premijerom Ramom - izjavio je Kurti.

Najbolje da Srpska lista i DPK budu u opoziciji

Aljbin Kurti je izjavio da u novoj vladi ne želi Srbe koji ne priznaju Kosovo i koji su vezani za Beograd, kada ima one koji to nisu i koji, kako kaže, Kosovo smatraju državom.

Kurti je rekao da će vladu formirati sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe, i da će ona imati 12 ministarstava, a kao razlog zbog kojeg smatra da u njoj ne treba da budu predstavnici Srpske liste, navodi da oni ne mogu da dopru do drugih Srba, poput Nenada Rašića, kojeg, kako je rekao, poznaje.

Smatra da je najbolje da Srpska lista i DPK budu u opoziciji, jer to, kaže, "nisu stranke, već su to države".
- Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovdje - rekao je Kurti.

Vlada će Specijalni sud za zločine OVK učiniti nepotrebnim

Govoreći o Specijalnom sudu formiranom za utvrđivanje zločina koje su počinili članovi OVK nad Srbima i pripadnicima drugih manjina, kao i nad lojalnim Albancima, Kurti je rekao da taj sud ne može biti ukinut, ali je dodao da će ga njegova vlada učiniti nepotrebnim.

- Šteta je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe. Bilo je poziva na razgovor, sada vlada nekakva tišina, vjerovatno zbog izbora - primijetio je Kurti, koji je obećao adekvatnu zaštitu svedocima na tom sudu.

Ne vjeruje, kaže, da je OVK počinila ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ali je dodao da je ratne zločine mogao počiniti bilo koji pojedinac.