X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
09/10/2019 |  12:08 | Izvor: TANЈUG

Njemačka upozorava: Svijet na pragu krize viđene 2015. godine

Njemačka je danas upozorila da bi ponovo mogao da se dogodi haotičan priliv migranata kakav je viđen 2015. godine, dok su Grčka i Kipar na sastanku ministara EU upozorili na alarmantan porast broja migranata koji dolaze iz susjedne Turske.
Horst Zehofer (foto: © AFP 2016/ JOHN MACDOUGALL) -
Horst Zehofer (foto: © AFP 2016/ JOHN MACDOUGALL)

Ministri su se sastali u Luksemburgu kako bi razgovarali o migrantskoj krizi u trenutku kada je Grčka ponovo postala glavna kapija ka Evropi za ljude koji bježe od ratova i siromaštva na Bliskom istoku, u Aziji i Afici.

- Ako pustimo sve zemlje na spoljnim granicama EU da se same bore sa migracijama, nikada neće biti zajedničke evropske politike o tražiocima azila - rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

On je upozorio da, ako nema zajedničke evropske politike o tom pitanju, postoji opasnost da će ponovo doći do nekontrolisanog priliva migranata.

Pritisak na prenaseljene grčke prihvatne centre u Egejskom moru raste, a u avgustu je zabilježen najveći mejsečni priliv migranata od potpisivanja sporazuma između EU i Turske 2016. godine, kojim je u značajnoj mjeri smanjen broj dolazaka.

Humanitarna organizacija Oksim navodi da se 13.000 muškaraca, žena i djece trenutno nalazi u kampu Morija na Lezbosu, koji je predviđen za smještaj 3.100 osoba.

- Djeca u Moriji su u veoma zabrinjavajućoj poziciji - kaže se u saopštenju Oksima i ističe da su mnogi maloljetnici u tom kampu bez pratnje i brige odraslih.

EU se plaši da bi mogla da se ponovi migrantska kriza iz 2015. godine, koja je dovela do ogorčene podjele među zemljama tog bloka, porasta podrške populističkim, anti-imigracionim, evroskeptičnim i krajnje desnim političkim strankama.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je do sada ove godine u Evropu ušlo 45.600 migranata.